Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пандемията е забавила автоматизацията на бизнеса в България

Основният ползвател на индустриални роботи в момента е автомобилната индустрия, сочи проучване на ПАРА

Пандемията е забавила автоматизацията на бизнеса в България

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Коронавирусната пандемия е забавила плановете за автоматизация на редица компании в България. Това показва ново непредставително проучване на сектора на автоматизация в българската индустрия, проведено от Асоциацията по роботика и автоматизация (ПАРА).

Проучването е разгледало общо 32 компании (с 20 по-малко спрямо тези от миналогодишното изследване). Фирмите оперират в областта на производството на автомобилни компоненти, мебелната индустрия, електрониката, машиностроенето и други.

Половината от анкетираните компании твърдят, че Covid-19 им е повлиял негативно. 41% от респондентите посочват, че пандемията е забавила плановете им за инвестиции в автоматизация, а 9 на сто, че директно ги е отложила. В това число попадат половината от автомобилните компании.

19% от компаниите обаче твърдят, че здравната криза е ускорила техните инвестиции в автоматизация, като тук попадат представители на химическата индустрия, производители на датчици за умен дом, както и производители на микроелектроника.

44% от компаниите обаче споделят, че обмислят в бъдеще да внедрят софтуерна или дискретна автоматизация, сочи проучването на ПАРА. Подобни решения търсят производителите на автомобилни компоненти, на козметика, фирми от машиностроителния сектор, производители на бяла техника и такива, занимаващи се с автоматизация и енергийна ефективност.

По данни на ПАРА 22 на сто от анкетираните искат да внедрят предимно дискретна автоматизация, в това число мебелната индустрия и фирмите за игрално и казино оборудване.

Една трета от компаниите, които се насочват към софтуерна автоматизация, се занимават с екструзия на алуминиеви профили, представители са на мебелната и млекопреработвателната промишленост.

Основният ползвател на индустриални роботи в момента е автомобилната индустрия.  По данни на ПАРА в проучването са представени 219 робота, 17 от които са на образователна институция и не са ангажирани в производството. От останалите 202 робота, 46%, или 92 броя, се използват във фабрики за автомобилни компоненти. Така средно по 1 робот на 45,85 служители помага в четири фабрики за автомобилни части. Останалите 54% се ползват в машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, автоматизацията или за производството на електродомакинска техника. При тях 1 робот помага средно на 70,66 служители.

Проучването показва още, че производството е основен двигател на необходимостта от автоматизация. 75% (24 компании) искат да автоматизират избрания процес в рамките на три години. На второ място се нарежда събирането и обработката на данни (43,8%). На трето място в дейностите, които фирмите биха искали да автоматизират, се нарежда администрацията, последвана от контрол на качеството, опаковъчната дейност и други. Най-слабо засегнати са маркетингът, продажбите и сметосъбирането.

Още по темата
Пандемията е станала причина и за промяна в бюджетите за автоматизация за следващите три години. С 5,5 на сто е нараснал броят на фирмите, които биха инвестирали до 100 хил. лева в автоматизация. От ПАРА допълват, че процентите остават сравнително близки спрямо тези от миналата година, когато 17,3% са заделили между 100 хил. и 300 хил. лева. През 2020 г. 15,6% са планирали такава сума за следващите три години. Нараснал е делът на компаниите с бюджети под 500 хил. лева – от 44,3% през 2019 г. до 50% за 2020 г. Бюджетите над 500 хиляди са съответно за 2019 г. – 40,4%, а за 2020 г. – 34%. С 3% се увеличават компаниите, които нямат заделен бюджет за автоматизация.

От тази година в проучването на ПАРА са включени и данни за това какви роботи биха помогнали в производството. 56,3% от респондентите (18 компании) твърдят, че роботите за монтаж на компоненти са от ключово значение за тях. На второ място се нареждат роботите за инспекция, които са отбелязани от общо 14 фирми. 40,6% от компаниите пък твърдят, че за тях важни са роботите за зареждане и пълнеж.

Основните мотиви за инвестиция в роботизирани системи са качеството, оптимизацията на разходите и липсата на работна ръка.

По 19 компании са заявили, че целта е повишаване на качеството и оптимизацията на разходите. 17 компании са посочили, че държат на увеличаване на производството. 14 пък са организациите, които смятат, че това ще е начин да се справят с липсата на достатъчно работна сила. От ПАРА допълват, че почти 44 на сто от респондентите твърдят, че имат недостиг на работна ръка.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
IBM планира да съкрати 10 хил. работни места в Европа