IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на 10-те топ компании е равна на 12% от глобалния БВП

Без изненади Apple има най-голяма борсова стойност от 2,09 трлн. долара, или 2,09% от световния БВП

15:39 | 14.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

На фона на стремглавите ръстове на фондовите пазари по света пазарната капитализация на някои публични компании достигна до нови рекордни размери, включително и като дял от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Данни, обобщени от нидерландския финансов сайт Bankr, показват, че десетте най-високо оценявани публични компании на база пазарна капитализация заедно струват 10,06 трлн. долара към 13 декември 2020 г. Това представлява около 11,93% от коригирания спрямо последствията от Covid-19 световен БВП в размер на 84,27 трлн. долара.

Без изненади Apple е с най-голяма пазарна капитализация от 2,09 трлн. долара, или 2,09% от световния БВП. Десетата позиция е за Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) с пазарна капитализация от 470 млрд. долара.

Пълния списък вижте по-долу:

Графика: Bankr

Технологичните компании от САЩ преобладават в списъка с най-високо оценените фирми. Водещите пет от тях отбелязват ръст в стойността на книжата си по време на пандемията, тъй като повече хора се насочват към технологични решения за работа, обучение и развлечение.

Трябва да се отбележи обаче, че делът на компаниите с най-голяма борсова стойност спрямо БВП би бил по-нисък, ако не бяха ефектите от пандемията. Коронакризата повлия силно на икономическата активност, което се отрази и на резултатите.

Сред водещите десет компании ефектът от коронавируса се отразява особено върху играчите в електронната търговия, като Amazon и Alibaba, чиито акции поскъпнаха заради засиления интерес към онлайн пазаруването.

За да поддържат пазарна капитализация, компаниите са фокусирани върху няколко стратегии, като диверсификация на продуктите си например. В допълнение те са международни компании, което им позволява да сменят производството си от един завод в друг с промяна в пазарните условия, което им позволява да запазят влиянието си в световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vajvaj
преди 3 години
Какви пандемии, кви глупости! Това е истинската страшна новина. И май няма да открият ваксина скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още