IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният дял на Google Chrome прескочи за първи път прага от 10%

Въпреки това Internet Explorer 8 остава най-широко разпространеният интернет браузър с дял от 34,17%

10:45 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарният дял на Google Chrome прескочи за първи път прага от 10%

Популярността на уеб браузъра на Google – Google Chrome, е продължила да расте през януари, показаха месечните данни на анализаторската компания Net Applications.

Пазарният дял на Google Chrome в световен мащаб се е увеличил с още 0,72 процентни пункта до 10,7% и преминава за първи път границата от 10 на сто, пише PCMagazine.

Междувременно използването на Internet Explorer (IE) продължава да намалява, като общият пазарен дял на всички версии на браузъра пада с повече от 1 процентен пункт до 56 на сто. В рамките на 2010 година IE е загубил над шест процентни пункта от пазарните си позиции.

Въпреки това Internet Explorer 8 остава най-широко разпространеният интернет браузър с пазарен дял от 34,17%. Докато делът на осмата версия на Internet Explorer остава висок, този на седмата и шестата му версия пада до 8,29% и 11,43% съответно.

Почти непроменен остава пазарният дял на Firefox, който пада съвсем леко от 22,81% на 22,75%. Сред по-малките като пазарен дял браузъри Safari и Opera увеличават своята популярност, като браузърът на Apple завоюва 6,3% от пазара, а скандинавският му конкурент – от 2,28 на сто.

За растящата популярност на Safari според анализатори са помогнали увеличените покупки на компютъра на Apple – Mac, в края на миналата година. Увеличението на пазарния дял на Safari през януари възлиза на 7,2% и е най-голямото, откакто статистиката на Net Applications се води.

Междувременно от Microsoft се надяват да си възвърнат част от загубените позиции с пускането на 9-тата версия на IE през това тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още