IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони отчете ръст от 19% през първото тримесечие

Регионите с най-бърз растеж са Азиатско-тихоокеанския, Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка

15:45 | 29.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световните продажби на смартфони на крайни потребители достигнаха 336 млн. бройки през първото тримесечие на 2015 г., отбелязвайки ръст от 19,3% спрямо предходното, посочва Gartner. Този ръст се дължи на високите продажби на смартфони на развиващите се пазари (с изключение на Китай). Регионите с най-бърз растеж са Азиатско-тихоокеанския, Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Благодарение на доброто представяне на тези региони развиващите се пазари отбелязаха 40% ръст в продажбите по време на първото тримесечие на 2015 г.

"По време на това тримесечие местните марки и китайските производители се отличиха като големите победители на развиващите се пазари“, твърди Аншул Гупта, директор проучвания в Gartner. “Тези производители отчитат общ ръст от 73% на продажбите на смартфони, а комбинираният им пазарен дял скочи от 38% на 47% през първото тримесечие на 2015 г.“.

Apple показва силно представяне през периода, особено в Китай. Продажбите на iPhone са се повишили със 72,5% по време на първото тримесечие на 2015 г., което направи Apple най-големия производител на смартфони в Китай и за първи път изпревари Xiaomi на вътрешния ѝ пазар.

Континенталната част на Китай, заедно с Хонконг, Тайван и Макао се превърна в най-големия по обем пазар на Apple, следван от Северна Америка, благодарение на силните продажби в Китай през периода.

"Разширяването на дейността на Apple на повече азиатски пазари ѝ помогна да затвори пропастта между нея и Samsung в глобален план. През същия период миналата година двете със Samsung имаха разлика от 40 млн. единици. Тези различия са намалени наполовина за година до малко над 20 млн. единици“, посочва още Гупта.

Samsung се нарежда сред петте топ производители на смартфони, но продължава да отчита спад в продажбите и пазарния дял през първото тримесечие.

„Въпреки слабото първо тримесечие в глобален мащаб, представянето на Samsung се връща към растежа на месечна база, с 11% ръст спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г.“, твърди експертът.

На пазара на операционни системи за мобилни устройства делът на Android спадна с 1,9 процентни пункта, докато този на iOS нарасна на годишна база за трето поредно тримесечие.

„Силните продажби на iPhone в Китай по време на първото тримесечие на 2015 г. повлияха на представянето на Android в тази страна. Делът на Android спадна с 4 на сто в Китай на годишна база за първи път“, коментира Роберта Коза, директор проучвания в Gartner. “Представянето на Windows Phone запази нивото си, основно заради слабата екосистема и по-слабото предпочитание към мобилния бранд, както и заради силните и утвърдени конкуренти на пазара“.

Тъй като характеристиките и основните възможности на операционните системи се развиват бързо и стават все по-сходни, сега е от решаващо значение за създателите им да се отличат. Те трябва да разширят екосистемата на операционните системи, добавяйки нови функционалности, и да изградят платформи, които обхващат няколко вида устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още