IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на SoftBank надмина очакванията

Всичко това се случва на фона на провала на сливането на Sprint и T-Mobile US

11:42 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Японската SoftBank Group отчете печалба за тримесечието, която надмина очакванията на анализаторите, на фона на несигурното бъдеще на американското ѝ звено Sprint след провала на преговорите за сливането му с T-Mobile US, пише Bloomberg.

Оперативната печалба е достигнала 396 млрд. йени (3,5 млрд. долара) в рамките на периода, завършващ през септември. Това е над средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха 322 млрд. йени. Приходите от продажби са достигнали 2,23 трлн. йени, отговаряйки на очакванията.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон разчита на стабилен паричен поток от японските операции, свързани с безжичните мрежи и телекомуникациите, за финансиране на новите начинания, докато Sprint се бори за връщането си към печалбата и е изправена пред бързата загуба на абонати.

След като преговорите за сливане с T-Mobile се провалиха, Сон трябва да открие нов начин да осигури дългосрочното бъдеще на Sprint. Освен това милиардерът е в процес на създаване на SoftBank Vision Fund заедно с инвеститора от Саудитска Арабия Mubdala Development. Фондът ще бъде на стойност 100 млрд. долара. Сон отговори на въпросите за бъдещето на Sprint и Vision Fund в рамките на брифинг днес.

"Бордът реши, че можем да не се съгласим със сливане на Sprint и T-Mobile, което може да доведе до загуба на контрола“, коментира Сон. Финансовите резултати на Sprint се подобряват, така че тя „ще може сама да си осигури финансиране“, обясни той.

Книжата на SoftBank, които са повишили стойността си с 28% тази година, записаха спад от 2,6 на сто в рамките на търговията в понеделник и завършиха борсовата сесия на цена от 9945 йени.

Японската компания има пазарна стойност от 11 трлн. йени, а публичните ѝ активи са на стойност 17 трлн. йени. Сон от години твърди, че неговата компания е подценявана.

Преговорите на SoftBank за сливане на T-Mobile и Sprint завършиха, когато Сон преосмисли продажбата след срещата си с борда, твърдят източници, запознати с въпроса. Инвеститорите ще се обърнат към Сон с тежки въпроси за стратегията на Sprint в САЩ и дали ще бъде необходимо допълнително финансиране.

Под контрола на SoftBank Sprint успя да спре отлива на потребители, но прогресът си имаше цена – компанията не е имала печеливша година от десетилетие. Поддържането на абонатите изисква и инвестиции в подобрения на мрежата, за които четвъртият по големина американски оператор може да не успее да плати.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още