IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на SoftBank надмина прогнозите, след като Sprint се върна към успеха

Масайоши Сон насочва внимание към сливането на Sprint и Charter Communications

13:13 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският конгломерат SoftBank Group обяви печалба за тримесечието, която надмина прогнозите на анализаторите, на фона на новините, че американското ѝ звено Sprint Corp. се е завърнало към печалбата за първи път от три години, пише Bloomberg.

Оперативната печалба на SoftBank е достигнала 479,3 млрд. йени (4,3 млрд. долара) през фискалното тримесечие, завършило през юни. Сумата е по-висока от средната прогноза на анализаторите, запитани от Bloomberg - за 323,7 млрд. йени. Приходите от продажби пък са достигнали 2,19 трлн. йени, отговаряйки на очакванията.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон разчиташе на печалбата от японските интернет и телекомуникационни операции, докато Sprint се бореше да генерира печалба и да се справи със загубата на абонати.

Сега Сон насочва вниманието към възможността за сливане с Charter Communications, втория по големина кабелен оператор в САЩ. Освен това милиардерът е в процес на създаване на SoftBank Vision Fund на стойност 100 млрд. долара заедно с правителството на Саудитска Арабия, инвеститора от Абу Даби Mubadala Development и други, за да ускори инвестициите в технологични стартъпи в чужбина.

“Сега фокусът е върху Vision Fund и начина, по който компанията планира да изгради своето технологично портфолио“, коментира преди обявяването на резултатите Дайсаку Масуно, анализатор от Nomura Holdings.

Акциите на SoftBank са повишили стойността си с 16 на сто тази година, а в понеделник завършиха търговията на цена от 9023 йени.

Нетната печалба за тримесечието е достигнала 5,5 млрд. йени, доста под очакванията, след като SoftBank отчете загуба във връзка с договор, включващ инвестициите на SoftBank в Alibaba Group Holding в размер на 257 млрд. йени.

Сон е осигурил около 65 млрд. долара финансиране за потенциална оферта за Charter, твърдят източници, запознати с плана. Твърди се, че Sprint е възобновила предварителните преговори за сливане с T-Mobile US, допълват други анонимни източници. Миналата седмица главният изпълнителен директор на Sprint Марсело Клор заяви, че може скоро да бъде взето решение за сливане, което доведе до 12% ръст на цената на книжата на Sprint.

„Финансовите резултати на Sprint се подобряват, както беше планирано, и компанията може да се справи сама“, заяви Сон в Токио днес. „Но за да може компанията да расте още повече, ние обмисляме няколко възможности за консолидация. Преговорите се развиват бързо и скоро може да имаме решение“.

През последните шест месеца SoftBank инвестира в компании, вариращи от споделено пътуване, роботика, агробизнес, откриване на ракови заболявания и автономни коли. По време на годишното събитие на компанията за клиенти и партньори, което се проведе миналия месец, Сон обрисува бъдеще, в което сателитни мрежи покриват всеки сантиметър от Земята и трилиони устройства, свързани с интернет, обменят данни в облака, където те са анализирани от изкуствен интелект. А SoftBank и нейните компании ще бъдат част от всяка една от тези стъпки, обясни Сон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още