IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата от реклама помогна на Spotify да надмине очакванията

Компанията е успяла да привлече повече потребители към премиум услугата си

16:35 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Шведският стрийминг гигант Spotify Technology отчете тримесечни приходи, които надминаха прогнозите на анализаторите, благодарение на по-голямата печалба от реклама и на факта, че повече хора се абонираха за неговата премиум услуга. Това изпрати цената на акциите на Spotify с 5% нагоре преди началото на борсовия ден, предава Ройтерс.

Компанията направи голям залог в подкастите, като инвестира над 1 млрд. долара в придобиването на предавания като „The Joe Rogan Experience”, в опит да привлече потребители към нарастващия немузикален аудио сегмент.

Общият брой на месечно активните потребители е нараснал с 19 на сто до 422 млн. души през първото тримесечие.

Шведската компания отчете 24% ръст на приходите до 2,66 млрд. евро за тримесечието. Средната прогноза на анализаторите беше за 2,62 млрд. евро по данни на Refinitiv.

Spotify заяви че делът на подкастите в потреблението на съдържание в нейната платформа е нараснало с двуцифрен процент и е достигнало исторически връх през отчетния период.

Сега компанията очаква месечно активните ѝ потребители да достигнат 428 млн. през второто тримесечие, след спирането на операциите в Русия и справянето със загубата на потребители след проблемите на услугата през март.

Spotify прогнозира приходите ѝ за второто тримесечие да са 2,8 млрд. евро, спрямо прогноза за 2,81 млрд. евро, дадена от анализаторите.

Премиум абонатите, които носят по-голямата част от приходите на гиганта, са се увеличили от 158 млн. до 182 млн., докато приходите от реклама са скочили с 31% до 282 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още