IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Педро Санчес: Очаквам Apple да увеличи инвестициите си в Испания

Испанският премиер е на визита в САЩ, където се срещна с лидерите на редица технологични компании

14:52 | 24.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nina Riggio/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че очаква Apple да увеличи инвестициите си в страната му. Той обяви това, след като се срещна с главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук в централата на Apple, пише Bloomberg.

Завършвайки тридневната си обиколка по Западното крайбрежие на Съединените щати, Санчес заяви, че Apple е особено заинтерсована от развитието на изкуствения интелект и създаване на телевизионни продукции в Испания.

„Очакваме по-големи инвестиции от Apple в Испания през следващите години“, коментира Санчес в интервю за Bloomberg Television. „Имаме голям залог да превърнем Испания в европейски аудиовизуален център“, допълни той, подчертавайки потенциала на телевизионния бизнес на Apple.

Освен че има 11 магазина за търговия на дребно в Испания, Apple заяви, че е похарчила 1,5 млрд. евро за плащания към доставчици в страната през последните пет години. Тя е допринесла пряко и косвено за създаването на повече от 70 хил. работни места. Миналата година Apple плати около 50 млн. долара за придобиването на базирана в Барселона компания за изкуствен интелект Vilynx.

Санчес беше на посещение в Съединените щати в момент, в който се опитва да укрепи икономическото възстановяване на страната си от Covid-19. Заради голямата си туристическа индустрия, Испания беше най-тежко засегнатата икономика в ЕС миналата година, но премиерът се опитва да се възползва от около 140-те млрд. евро помощи от блока за създаването на работни места в сферата на зелената енергия и технологиите.

Правителството планира да вкара 1,6 млрд. евро в аудиовизуалния сектор до 2025 г. и цели да разрасне индустрията с 30%. След като Netflix отвори първия си европейски център за продукции в Трес Кантос, Испания се превръща в предпочитано място за големи бюджетни продукции като „Игра на тронове“.

Страната се стреми да използва европейските фондове, за да стимулира още 500 млрд. долара инвестиции от частния сектор, а този месец Volkswagen обяви, че планира да започне производството на батерии и електромобили в Испания.

След като по-рано през деня се срещна с главните изпълнителни директори на редица компании, включително HP, Intel, Qualcomm и PayPal, Санчес подчерта потенциала на Испания в киберсигурността и квантовите изчисления.

„Смятам, че това, което компаниите оценяват в испанското правителство е, че имаме визия, че имаме план и че искаме да ги включим в дългосрочната трансформация на страната ни“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още