IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин иска да принуди технологичните гиганти да му споделят кредитни данни

Регулаторите в Китай затягат все повече правилата за финтех индустрията

11:22 | 11.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китай планира да принуди технологичните гиганти, включително Ant Group, Tencent и JD.com да споделят данни за потребителски заеми, за да предотвратят излишните кредити и измами, твърдят двама източници на Ройтерс, които са запознати с въпроса.

Ако бъде наложен, планът ще сложи край на досегашния подход на правителството към индустрията. Големите интернет платформи са склонни да се противопоставят на идеята да споделят своите данни – решаващ актив, който им помага да развиват дейност, да управляват риска и да привличат нови клиенти.

Китайски регулатори, в това число и централната банка, планират да инструктират платформите да предоставят своите масиви от данни за заеми на част от националните кредитни агенции, допълват източниците, цитирани от информационната агенция.

Агенциите, които са подкрепени или управлявани от централната банка, ще споделят данните с широк кръг от банки и други кредитори, за да оценяват адекватно рисковете и да предотвратяват свръхзаемането, коментират източниците.

Ant и Tencent са отказали да коментират въпроса. JD.com и централната банка не са отговорили веднага на поканата за коментар.  

Източниците са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично темата. Подробности за регулаторното предложение и включването на Tencent и JD.com в споделянето на кредитни данни не са разкрити.

Планът добавя нови предложения към скорошните такива за засилване на натиска върху технологичните гиганти и овладяване на усилията им да изграждат собствени империи, особено във финансовия сектор. Тази промяна стана причина за драматичното отменяне на първичното публично предлагане на финтех гигант Ant през ноември. Очакваше се IPO-то да достигне 37 млрд. долара.

След това регулаторите започнаха антитръстово разследване на някогашната компания майка на Ant – Alibaba, и наредиха на финтех компанията да промени начина на отпускане на заеми и да направи известни трансформации в бизнеса си с потребителски финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още