IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин може да има думата за продажбата на бизнеса на TikTok

Новите регулации на Китай за технологичния износ усложняват още повече въпроса със сделката

16:52 | 30.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Новата регулация в Китай за технологичния износ означава, че продажбата на американските операции на TikTok ще се нуждае от одобрението на Пекин, обяви китайски експерт по търговията пред държавна медия. Това изискване ще усложни принудителната и политически наложената сделка, предава Ройтерс.

ByteDance получи ултиматум от президента Доналд Тръмп да продаде бизнеса на TikTok в САЩ или услугата ще бъде блокирана. Компанията майка оспорва заповедта на държавния глава, който твърди, че ходът е свързан с опасения за сигурността и опазването на личните данни.

Microsoft и Oracle са сред кандидатите за покупка на активите, които включват и бизнеса на TikTok в Канада, Нова Зеландия и Австралия.

Но късно в петък Китай за първи път от 12 години преразгледа списъка си с технологии, които са забранени или ограничени за износ, а Куи Фан, професор по международна търговия в Униерситета за международен бизнес и икономика в Пекин, твърди, че промените ще засегнат и TikTok.

„Ако ByteDance планира да изнася свързани технологии, тя ще трябва да премине през лицензионните процедури“, коментира Куи в интервю за Xinhua.

Китайското министерство на търговията добави 23 продукта, включително технологии като лични информационни услуги, базирани на анализ на данни, и технологии с изкуствен интелект, в списъка с ограниченията.

Може да отнеме до 30 дни за получаване на предварително одобрение за износ на технология.

Смята се, че тайното оръжие на TikTok е нейният алгоритъм за препоръки, който държи потребителите залепени за екрана. Куи посочва, че развитието на ByteDance в чужбина зависи от вътрешната технология, която е свързана с основния алгоритъм, ето защо може да се наложи компанията да прехвърли софтуерен код или права за използване към новия собственик на TikTok от Китай в чужбина.

ByteDance не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Китайското външно министерство твърди, че се противопоставя на заповедите на Тръмп, насочени към TikTok, и Пекин ще защити правата и интересите на китайските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още