IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин нaлага цензура на медийното отразяване на разследването на Alibaba

Проблемът вероятно не са само коментарите на Джак Ма, а става дума за задкулисни политически въпроси, твърдят анализатори

11:23 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайското правителството е наредило на медиите в страната да наложат цензура на отразяването на антитръстовото разследване на технологичната група Alibaba, чийто основател Джак Ма изчезна от публичното пространство, докато натискът върху неговата бизнес империя нараства, твърдят източници, запознати с въпроса.

Решението на властите да упражнят контрол над медийното отразяване на неволите на една от големите групи показва, че проблемът е станал въпрос на национална политическа чувствителност в Китай, пише Financial Times.

През последните месеци Пекин предприе редица действия срещу бизнес империята на Джак Ма. През ноември първичното публично предлагане за 37 млрд. долара на звеното Ant Group беше отменено в последната минута от властите, а през следващия месец регулаторите по конкуренцията обявиха, че започват антимонополно разследване на Alibaba.

При последната си публична поява през октомври Ма, който е един от най-богатите хора в страната, изнесе реч, в която отправи критики към държавните банки и финансовите регулатори в Китай.

В края на декември държавното звено за пропаганда даде насока на медиите „строго да се позовават“ на официалната линия за антитръстовото разследване на Alibaba и да „не правят промени или да се ангажират с по-широк анализ без разрешение“.

„Ако написаното от някоя компания противоречи на официалната позиция, не публикувайте, не препубликувайте, не цитирайте чужди медии“, гласи директивата според двамата източници, които са я прочели.

Правителственото издание People’s Daily разкритикува китайската технологична индустрия, че преследва „все по-висока пазарна концентрация“, и твърди, че засилването на пазарния надзор е важно за доброто развитие на икономиката.

„Тази директива е строга и необичайна“, коментира Сяо Цян, учен от Berkeley School of Information към Университета на Калифорния. „Езикът [на директивата] е много подобен на директивите за отразяване на „много важно политическо събитие“ като процеса срещу Бо Силай“, допълва той, визирайки опозорения бивш политик, който беше затворен до живот заради корупция.  

„Инвестициите на компаниите на Ма са пряко свързани с някои от най-влиятелните китайски политически фамилии. Фактът, че този път той се забърка в проблеми с китайската държава, вероятно е свързан с много политика на заден план, не само защото изнесе реч, която може да е била удар за Си [Дзинпин, китайския президент] или да е ядосала някой друг партиен представител“, коментира Сяо.

Си е свързан с решението за отмяна на IPO-то на Ant, твърдят източници, запознати с въпроса. Откакто това се случи, акциите на Alibaba понижиха стойността си с повече от 30%.

„Смятам, че Пекин в известна степен още се страхува от Alibaba... Правителството мисли, че му е отправено предизвикателство“, коментира служител в държавна медия.

Неофициални медии в Китай, като онлайн блогове, продължават да спекулират къде точно се намира Ма, макар че някои от тях бяха цензурирани. Империята му попадна под контрола на няколко правителствени ведомства, след като IPO-то на Ant, което трябваше да е най-голямото в света, се озова под ударите на регулаторите.

В допълнение към антритръстовото разследване на Alibaba, китайската централна банка планира да започне директно да контролира звеното за потребителски кредити на Ant и други части от нейната финтех империя, твърдят източници, запознати с въпроса.

Репресиите срещу Ма предизвикаха загрижеността на инвеститори и предприемачи, че политическите ходове надхвърлят регулацията и са по-скоро свързани с политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още