IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин обяви план да поеме контрол над глобалния лидер при споделеното пътуване

Didi е заплашена от солидни глоби, които целят да склонят компанията да приеме предложението

10:20 | 04.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Градските власти в Пекин планират инвестиция в Didi Global Inc., с която ще може да се наложи държавен контрол върху операциите на най-голямата компания за споделено пътуване в света, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Според предложението Shouqi Group, част от влиятелната Beijing Tourism Group, и други фирми, базирани в китайската столица, ще придобият дял в Didi. Разглежданите сценарии включват консорциум, който да придобие т.нар. „златна акция“ с право на вето и място в борда на директорите, изтъкват източниците.

Didi отрече твърдението, че Пекин се координира с компаниите за осигуряване на такъв дял и заяви, че активно си сътрудничи с регулаторните органи по инспекциите в областта на киберсигурността.

Понастоящем компанията за споделено пътуване, която успя да изтласка американския лидер в сегмента Uber от Китай, се контролира от мениджърския екип на съоснователя Чън Уей и президента Цин Лю, които получиха общо право на глас от 58% след първичното публично предлагане на компанията в САЩ. SoftBank Group Corp. и Uber Technologies Inc. са най-големите миноритарни акционери на Didi.

didi1 didi1

Местните власти традиционно имат влияние при преструктурирането на компаниите на тяхната територия, а предвиденото решение съвпада с приоритетите на Си Дзинпин за преразпределение на богатството и ограничаване на влиянието на интернет сектора. Предложението на града може да доведе до налагане на контрол върху Didi или придобиване на номинален дял, придружено с място в борда.

Предложението за придобиване е придружено от  редица санкции, които администрацията на Си обмисля за Didi, която дебютира в Ню Йорк през юни, заради възраженията на китайската администрация за киберпространство. Регулаторът на интернет индустрията отчете това решение като предизвикателство пред органите на централното правителство. Това доведе до проверка на офисите на Didi от страна на няколко министерства и регулатори през юли.

Оттогава компанията е въвлечена в разследвания за сигурността на данните и начина, по който третира милионите си шофьори. Много от опциите, които Пекин обмисля, включват повторно потвърждаване на държавния контрол върху компания, която традиционно оперира в сивата зона на закона.

didi3 didi3

Didi се превърна в тест за по-широките усилия на китайското правителство да ограничи силата на интернет гигантите. Администрацията на Си Дзинпин, желаеща да популяризира визията му за споделяне на богатството или „общ просперитет“, се е насочила към интернет сектора, който е натрупал огромно богатство, като действа в периферията на закона, създава безпрецедентен брой милиардери и обогатява множество местни и чуждестранни инвеститори в процеса.

Противоречивото първично публично предлагане на Didi на 30 юни беше поводът за подновяване на атаката срещу интернет компаниите, която се разшири отвъд нелоялната конкуренция в онлайн търговията, за да обхване всичко - от частното онлайн образование до социалните медии, като в един момент заличи над 1 трилион долара пазарна стойност от китайските акции.

Сега не е ясно какво предстои за Didi, която е загубила една трета от пазарната си капитализация, след като набра 4,4 милиарда долара чрез второто по големина американско IPO за китайска компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Пуква се балоня при китайските акции, това става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още