IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин проверява как Джак Ма е получил бързо одобрение на IPO-то на Ant

В момента под лупа са разглеждани редица регулатори, личности и компании

21:47 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пекин разследва как Джак Ма е спечелил бързи одобрения за първичното публично предлагане на Ant Group миналата година, твърдят източници, запознати с въпроса, пише Wall Street Journal.

Разследването на централното правителство, което започна в началото на тази година, се фокусира върху регулаторите, които са дали зелена светлина на листването, върху местните власти, които са се застъпили за него и за големите държавни фирми, което са имали полза от него. Отношенията на Джак Ма с всички тях се проверяват, като част от разследването, твърдят източниците.

Случващото се означава, че несигурността продължава да тегне над бъдещето на Ant и на нейния контролиращ акционер Ма. Обичайно забелязващият се предприемач, притихна след като IPO-то беше отменено в последния момент през ноември. Той няма да има право да напусне Китай, докато Ant не завърши промените в бизнеса си, поискани от регулаторите, а правителственото разследване не приключи, допълват източниците.

В очите на китайските лидери бизнес моделът на Ant, в който отпускането на кретиди е базирано на масиви от данни, засяга финансовата система на страната, отчасти защото банковите партньори на компанията поемат по-голямата част от риска. Освен това лидерите са притеснени, че онези, които се е очаквало да спечелят от потенциално най-голямото първично публично предлагане в света, включват група от ясно свързани лица и институции, някои влиятелни политически фамилии в Китай и големи държавни фондове.

Ма успя да прокара кандидатурата за IPO на Ant през редица регулатори на различни нива за сравнително кратък период от време, въпреки че банковите регулатори открито изразяваха опасенията си за бизнес модела и се подготвяха по-строги регулации за компании като Ant. Обичайно за листването си една компания в САЩ чака много месеци, че и по-дълго.

„Това, което се случи, е силно смущаващо за регулаторите, защото те трябваше да се координират по-ефективно, преди да да одобрят IPO-то“, коментира Мартин Чорземпа, научен сътрудник към Института за международна икономика на Петерсън. „Като не го направиха, те се оказаха в ситуацията на губещи – или трябваше да спрат IPO-то в последния момент, или да причинят голяма загуба на инвеститорите в него чрез промяната на позицията си след листването“.

Откакто спря първичното публично предлагане миналата година, президентът Си Дзинпин не престава да повтаря по време на срещите си, че големите технологични компании трябва да бъдат възпрепятствани да използват мащаба, капитала и множеството си данни, за да се ангажират с антиконкурентни практики. Той призова властите тази година да се насочат към финансовия сектор и да следят за всякакви нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още