IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин ще строи четири нови мегаклъстера от центрове за данни

Центровете ще бъдат построени в регионите Вътрешна Монголия и Нинся-хуейски, както и в провинциите Гансу и Гуейджоу

15:26 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайските власти одобриха планове за строежа на четири мегаклъстера от центрове за данни в северните и западни части на страната. Целта е да бъдат задоволени нуждите на Пекин от такава инфластруктура, става ясно от официални съобщения, цитирани от Ройтерс.

Центровете ще бъдат построени в регионите Вътрешна Монголия и Нинся-хуейски, както и в провинциите Гансу и Гуейджоу, съобщиха от Комисията за национално развитие и реформи.

Местата са избрани, за да се използват преимуществата на енергийното снабдяване и околната среда за създаване на зелени и нисковъглеродни центрове за данни, посочват още от Комисията.

Решението идва на фона на увеличаващите се затруднения за разширяване пред центровете за данни в Източен Китай заради ограничения на местните правителства за консумация на електричество.

Някои градове в богатите на възобновяема енергия Северен и Западен Китай вече имат построени центрове за данни, но все пак остава проблемът с тяхната отдалеченост до други точки на страната.

Засега не е ясно как Пекин ще превърне места като Нинся-хуейския регион и провинция Гансу, които са на около 1000 км от крайбрежието, в активно опериращи центрове за изчислителна мощ, като се има предвид забавянето на данните до потребителите на изток.

В проект за развитие на морската икономика, публикуван на 14 декември, се препоръчва на крайбрежни градове като Гуанджоу, Шънджън и Джухай да преместят енергоемките си центрове за данни под вода, за да намалят използваната енергия за охлаждане.

Пекин иска да превърне индустрията си за големи данни в сектор на стойност над 3 трлн. юана до 2025 г. чрез строежа на клъстъри от центрове за данни, става ясно от план на министерството на индустрията и информационните технологии, публикуван през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още