IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин сигнализира, че е готов да подкрепи китайски IPO-та зад граница

Местните власти насочват фокуса си от натиска върху технологичния сектор към подкрепа за икономическия растеж

21:04 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пекин отправи сигнал в подкрепа на китайските акции в сряда, след като дни на притеснения от делиствания в САЩ изпратиха на червено книжата в Ню Йорк и Хонконг, пише CNBC.

Китайските и американските регулатори са все по-близо до съставянето на план за сътрудничество относно китайските акции, листнати в САЩ, обяви държавна медия, позоваваща се на среща за финансовата стабилност, проведена в сряда и председателствана от вицепремиера Лю Хъ.

Лю също така оглавява финансовата комисия на централното правителство и е член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия – вторият по големина кръг на властта в страната.

„Китайското правителство продължава да подкрепя листванията зад граница на различни видове компании“, обяви държавната медия. Статията гласи, че регулаторите трябва „възможно най-бързо да завършат“ репресиите върху интернет платформите.

Статията за срещата в сряда посочва още, че властите ще работят за стабилността на финановия пазар в Хонконг, както и по проблемите със сектора за недвижими имоти.

Хонконгският индекс Hang Seng увеличи ръста си, нараствайки с 9% в сряда следобед, като се възстанови от най-ниското ниво на приключване на сесия от шест години. Китайските технологични гиганти Alibaba и Tencent записаха по над 20% ръст на борсата, докато акциите на други китайски технологични гиганти също поскъпнаха.

„Китайските лидери най-сетне нарушиха мълчанието, за да отговорят на скорошната разпродажба на пазара“, твърди Лари Хъ, главен икономист за Китай в Macquarie. „Тонът на срещата е силен, което предполага, че политиците са дълбоко загрижени за скорошния пазарен срив“.

Притесненията за принудителното делистване на китайски акции от борсите в Съединените щати се прибавиха към опасенията на инвеститорите относно икономическия растеж след възобновяването на ръста на случаите на Covid-19 и войната в Украйна. В понеделник анализаторът на JPMorgan China Internet Алекс Яо и екипът му заявиха, че смятат сектора за „неинвестиционен“ за следващите 6 до 12 месеца, като понижиха оценките си за 28 от акциите, които покриват.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ миналата седмица заяви, че листнатите в САЩ книжа на пет китайски компании са изложени на риск от делистване.

Това беше първият път, в който регулаторът посочи конкретни акции, които могат да пострадат заради неспазване на Закона за отговорността на чуждестранните компании. Приет през 2020 г. той позволява на комисията да премахва китайски компании от борсите в САЩ, ако американските регулатори не могат да разглеждат одитите на фирмите за три последователни години.

Опасенията на Пекин за информационната сигурност до голяма степен не дадоха на редица китайски компании да позволят подобни одити.

В петък Китайската комисия за регулиране на ценните книжа направи изявление, в което посочи, че заедно с Министерството на финансите са постигнали напредък в комуникацията със Съвета за надзор на счетоводството на публичните компании в САЩ.

„Вярваме, че чрез съвместни усилия и страните възможно най-скоро ще могат да постигнат договорености за сътрудничество в съответствие със законовите и регулаторните изисквания на двете страни“, сочи изявлението на китайския регулатор, преведено от CNBC.

През последните две години китайското правителство започна да оказва натиск върху големите технологични компании заради предполагаеми монополни практики, както и върху строителните компании, тъй като разчитат прекалено много на дълг. Инвеститорите започнаха да се тревожат, по-специално за китайските акции, листнати в САЩ, след като Пекин оказа натиск върху Didi само дни след първичното ѝ публично предлагане в Ню Йорк в кряя на юни.

През февруари икономисти казаха, че най-лошата част от регулаторните действия на Китай е приключила, тъй като Пекин насоча фокуса си към това да подкрепи икономическия растеж.

В края на януари генералният директор на отдела за международни отношения на Китайската комисия за ценни книжа Шън Бин каза, че комисията се надява предстоящите ѝ актуализирани правила да помогнат на китайските компании да възобновят листванията си зад граница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още