Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пекин забрани на интернет компаниите да блокират взаимно линковете си

Практиката на блокиране датира от много години и засяга популярните платформи

Пекин забрани на интернет компаниите да блокират взаимно линковете си

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайското министерство на индустрията заяви, че е наредило на интернет компаниите в страната да спрат дългогодишната си практика да блокират взаимно линковете към сайтовете си. Освен това обеща да предприеме действия срещу тези компании, които не се съобразяват с правилото, предава Ройтерс.

Ходът, който ще сложи край на тази проблемна практика сред най-големите китайски онлайн фирми, е само поредното усилие от по-мащабния натиск на Пекин, който засегна редица сектори – от технологичния до образователния и този за имоти.

Кампанията на правителството изтри милиарди долари от пазарната капитализация на част от най-големите компании в страната и остави инвеститорите нащрек кой може да е следващият сектор, който ще попадне под ударите на Пекин.

При обявяването на мерките Джао Джъгуо, говорителят на министерството на индустрията и информационните технологии, заяви, че ограничаването на нормалния достъп до интернет линкове без подходяща причина „засяга потребителското преживяване, нарушава правата на потребители и пречи на пазарния ред“.

Новите заповеди на Пекин бяха обявени, след като вестник 21st Century Business Herald писа в събота, че китайският министър на индустрията е казал на технологичните гиганти, включително на Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, да спрат да блокират взаимно линковете към уебсайтовете си от платформите си.

Още по темата

Китайският интернет е доминиран от няколко технологични гиганта, които с години са блокирали линковете и услугите на конкурентите в своите платформи.

Tencent например не дава възможност на потребителите да споделят съдържание от приложението на ByteDance за кратки видеа Douyin в чат приложенията на Tencent We Chat и QQ. През февруари Douyin подаде жалба в съд в Пекин, настоявайки, че това е поведението на монополист.

В други случаи онлайн магазините Taobao и Tmall на Alibaba не позволяват на услугата за разплащания WeChat Pay на Tencent да се ползва като опция за плащане.

Tencent е споделила пред вестник Securities Times, че категорично подкрепя решението на министерството и ще го имплементира на фази. Alibaba не е отговорила на запитването за коментар по темата.

Джао не споменава конкретни компании в своите коментари за новите насоки за бизнеса, но твърди, че все още има интернет компании, които не разбират достатъчно добре проблема с блокирането на линкове и действията, които е необходимо да извършат.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Spotify привлече повече абонати от очакваното през третото тримесечие