IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролен гигант и производител на чипове са новите фирми в черния списък на САЩ

Администрацията на САЩ се съмнява, че те имат връзки с военните

16:16 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI</em></p>

Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Администрацията на Доналд Тръмп добави китайският производител на чипове SMIC и петролният гигант CNOOC в черния списък на компаниите, за които се смята, че имат връзка с китайските военни. Всичко това се случва в момент, в който новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън се подготвя да заеме поста на държавен глава, предава Ройтерс.

Министерството на отбраната определи общо четири допълнителни компании като притежавани или контролирани от военните в Китай, в това число China Construction Technology Co. и China International Engineering Consulting Corp.

Решението, за което Ройтерс писа първа в неделя, обхваща общо 35 компании, попадащи в черния списък. Въпреки че листът не предполага налагането на някакви наказания, скорошна изпълнителна заповед на Доналд Тръмп ще попречи на американските инвеститори да купуват акции от въпросните фирми от края на следващата година.

Говорителка на Министерството на външните работи на Китай в Пекин, заяви, че Китай се противопоставя на усилията на САЩ да оказват натиск върху местните компании и допълва, че действията на Вашингтон противоречат на принципите на пазарната конкуренция.

„Съединените щати трябва да спрат да злоупотребяват с държавната власт и концепцията за държавна сигурност, за да потискат чуждестранни компании“, обяви още говорителката на брифинг днес.

От своя страна, SMIC заяви, че категорично се противопоставя на решението, което отразява фундаментално неразбиране от страна на американската администрация на нейния бизнес и на технологиите ѝ.

Освен това компанията посочва, че няма съществен ефект върху нея от добавянето ѝ в списъка. Акциите ѝ на борсата в Хонконг завършиха днешната търговия с 5,4% понижение на цената.

CNOOC, чието официално име е China National Offshore Oil Corp, заяви, че е „шокирана“ и съжалява, че е добавена към списъка. В изявление на уебсайта си тя посочва, че решението е базирано на „невярна и неточна информация“. Компанията твърди, че оценява влиянието на случващото се и ще следи отблизо развитието.

Книжата на CNOOC загубиха близо 14% от стойността си след новините от неделя, а до затварянето на пазара в петък – 3,9%.

SMIC, която основно разчита на оборудване от американски доставчици, вече беше в спор с Вашингтон. През септември Министерството на търговията информира някои компании, че трябва да кандидатстват за лиценз преди да могат да предлагат стоки и услуги на SMIC. Това се случи, след като министерството стигна до заключението, че има „неприемлив риск“ оборудването, доставяно към компанията, да се използва за военни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още