IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Статев: Екосистемата за подкрепа на иновациите е фрагментирана

Със суперкомпютъра ще имаме една от най-модерните машини, но не е ясно потенциалните потребители за какво ще го използват, посочи председателят на ИКТ Клъстер

13:36 | 11.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Целта на създаването на Държавна агенция за научни изследвания и иновации е да се координира публичната политика за подкрепа на иновациите и технологичното развитие. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петър Статев, председател на управителния съвет на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".

Той обясни, че екосистемата за подкрепа на иновациите е фрагментирана и често в нея се виждат "феодални острови", което не позволява ефективното инвестиране на публични средства.

Според Статев съществените средства за подкрепа на иновациите са в оперативните програми, но за момента те не се инвестират достатъчно ефективно.

"Предстои да се създаде устройственият правилник на държавната агенция. Важно е той да бъде рационален и ефективен, като това само би спомогнало за координиране на процесите по иновации и технологично развитие", смята председателят на ИКТ Клъстер.

По думите му е необходимо създаване на стратегически рационални документи без административни препятствия.

"Цифровата трансформация не е единичен процес, а касае всички процеси на нашия живот", добави Петър Статев.

От друга страна, за стратегията за развитие на изкуствен интелект председателят на надзорния съвет на "София Тех Парк" отбеляза, че е написана грамотно и е рационална. Но според него по отношение на цифровите информационни хъбове изоставаме, а те като инструмент на програма "Цифрова Европа" са един от най-съществените инструменти за преодоляване на процеса на фрагментация.

По темата за суперкомпютъра Статев обясни, че ще имаме една от най-модерните машини. Недостатъкът според него е, че потенциалните потребители не са наясно за какво може да се използва тази машина. Освен това според него нямаме критичен минимум от хора, които да играят ролята на "просветители"  относно софтуера.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още