Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Philips очаква значително възстановяване на приходите през второто полугодие

През следващите няколко месеца ще продължи да се усеща влиянието на недостига на компоненти

Philips очаква значително възстановяване на приходите през второто полугодие

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Нидерландската компания за здравни технологии Philips обяви, че очаква приходите ѝ от продажби да запишат значително възстановяване през втората половина на годината, въпреки че през следващите месеци се очаква да продължат големите спадове заради глобалния недостиг на компоненти, предава Ройтерс.

По-рано този месец Philips предупреди, че проблемите с веригите на доставките могат да засегнат печалбата ѝ, а изтеглянето на обдишватели от пазара трябва да бъде разширено. Новината изпрати цената на акциите на компанията с 15% надолу, благодарение на което те преживяха най-лошия си ден на финансовите пазари от десетилетия.

„Очакваме да започнем годината със спад на сравнимите приходи от продажби, последван от възстановяване и силна втора половина на годината“, коментира главният изпълнителен директор Фран ван Хаутрн.

Това ще доведе до 3-5% ръст на сравнимите приходи от продажби за 2022 г., с 40 до 90 базисни пункта подобрение на маржа на коригираната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA), допълва той.

Общият растеж ще бъде негативно повлиян от звеното за грижа за съня и респираторни уреди, което още работи по голямото изтегляне на обдишватели, започнало миналата година заради притесненията, че вид пяна, използвана в устройствата, може да се разгради и да стане токсична.

Още по темата

Като се изключи представянето на това звено, се очаква растежът да достигне 5-6%, посочва Ван Хутен.

Philips е заделила 725 млн. евро за поправка и замяна на около 5 млн. устройства по света, но твърди, че сумата не покрива потенциалните разходи за съдебни спорове, като компанията е изправена пред над 100 колективни иска. Опасенията за още по-големи искове вече доведоха до спад на пазарната капитализация на Philips с около 15 млрд. евро за последните девет месеца.

Базираната в Амстердам компания заяви,че сравнимите ѝ приходи от продажби са спаднали с 10% през четвъртото тримесечие на 2021 г. на годишна база, а коригираната EBITDA се е свила с 35 на сто до 647 млн. евро в съответствие с предварителната прогноза от 12 януари.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Netflix плаща 56 млн. евро за уреждане на данъчен спор с Италия