IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pioneer се разделя с бизнеса си за DJ оборудване

Американската компания за частни капитали KKR ще закупи доходоносното поделение на японския производител за 551 млн. долара

21:42 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Pioneer ще използва част от постъпленията за погасяване на дългове, като ще се фокусира върху бизнеса си със стерео системи и GPS устройства за автомобили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Pioneer ще използва част от постъпленията за погасяване на дългове, като ще се фокусира върху бизнеса си със стерео системи и GPS устройства за автомобили. Снимка: Ройтерс

Pioneer Corp. ще продаде доходоносния си бизнес за DJ оборудване на американската компания за частни капитали Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) за 59 млрд. йени (или 551,1 млн. долара). Японската компания ще се фокусира върху бизнеса си със стерео системи и GPS устройства за автомобили, предава MarketWatch.

Раздялата с бизнеса с миксери, плейъри и слушалки идва само седмица, след като Pioneer сключи сделка за продажбата на поделението си за аудиовизуално домашно оборудване на местния конкурент Onkyo Corp. Продажбата се случва и пет години, след като Pioneer напусна пазара на телевизори, на който търпеше само загуби.

„Дейностите по продажбата на DJ оборудване ще изискват огромни инвестиции, за да продължат да растат. Не можем да си позволим да инвестираме в него, докато същевременно се стремим да разширяваме и операциите си, свързани с електронното оборудване на автомобили“, коментира президентът на Pioneer Сусуму Котани.

Неговата компания ще задържи близо 15% от бизнеса с DJ оборудване, с което ще бъде запазен брандът Pioneer. Останалите 85% преминават в ръцете на ККR. Бизнесът е доста популярен, тъй като пазарният дял на японския производител е над 60%, маржът на печалбата – 20%, а приходите от продажби за миналата година надхвърлят 21,6 млрд. йени.

„KKR ще работи с ръководството на поделението за DJ оборудване, служителите и инвестиционния ни партньор Pioneer, за да поддържаме дългосрочния растеж на бизнеса“, заявява от своя страна главният изпълнителен директор на KKR Japan Хирофуми Хирано.

По думите на Котани Pioneer ще използва 55 млрд. йени от общата сума по продажбата, за да изплати част от дълга на компанията в размер на 60 млрд. йени. Ръководството обаче ще съкрати служителите си с до 10%, или с 2 200 души, до края на март 2015 г. Измежду тях попадат и 700-те работещи в поделенията за аудио и видео и DJ оборудване, които ще сменят местоработата си.

Освен това японската компания ще предприеме и последващи действия, за да намали разходите си. Например, до март 2018 г. Pioneer ще прехвърли част от производството си в чужбина. В резултат трябва да бъдат спестени близо 18,5 млрд. йени.

Сделката между ККR и Pioneer трябва да бъде финализирана до края на март 2015 г., отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още