IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Тийл критикува Google и Apple заради близките им отношения с Китай

Технологичният инвеститор твърди, че Apple е твърде зависима от китайската верига на доставките

22:22 | 08.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Технологичният инвеститор Питър Тийл критикува американските технологични гиганти за това, че са твърде близки с Китай. Той направи това по време на виртуално събитие, организирано от Richard Nixon Foundation, пише CNBC.

Тийл, който е съосновател на PayPal и е в борда на директорите на Facebook след ранна инвестиция в компанията, е добре познато лице от Силициевата долина, известно с противоположните си мнения и консервативните си наклонности. Той подкрепя поддоставчици на сектора на отбраната като Palantir и публично подкрепи кампанията на Доналд Тръмп за президент през 2016 г.

На събитието на Nixon Foundation, фокусирано върху Китай, към него се присъедини и бившият държавен секретар Майк Помпейо, както и бившият съветник по националната сигурност Робърт О‘Браян.

Тийл критикува Google за работата ѝ по изкуствения интелект с китайски университети, отчасти заради разговори, които твърди, че е имал с вътрешни хора от компанията.

„Тъй като всичко в Китай е смес от цивилно и военно, Google ефективно работеше с китайската армия, а не с американската армия“, коментира Тийл. Освен това твърди, че „информаторите“ му от Google са му казали, че са работили с китайците, тъй като „са решили, че могат да дадат технологията по нормален път, защото ако не го направят – тя така или иначе ще бъде открадната“.

Говорител на Google коментира пред CNBC: „Тези твърдения са неоснователни. Ние не работим с китайските военни. Горди сме, че продължаваме дългата си история на работа с правителството на САЩ, включително с Министерството на отбраната, в много области, в това число киберсигурността, набирането на кадри и здравеопазването“.

Тийл критикува Google и през 2019 г., заявявайки, че Федералното бюро за разследвания и Централното разузнавателно управление трябва да я разследват и попита дали тя не е била компрометирана от китайски шпиони.

Тийл също така заявява, че е малко вероятно Apple да се конфронтира с Китай поради огромната си верига на доставките за производството на iPhone и други продукти в страната. Той отбелязва, че други големи технологични компании като Facebook, Amazon и Microsoft нямат толкова големи бизнес интереси в страната - в някои случаи, защото китайското правителство ограничава това, което те могат да правят там.

Той призовава Съединените щати да окажат „голям натиск“ и контрол върху Apple заради веригата на доставките ѝ в страната.

„Apple вероятно е тази, която структурно има реален проблем, защото цялата верига на доставките на iPhone е в Китай“, посочва Тийл. „Apple е тази, която има истинска синергия с Китай“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още