IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Тийл подкрепи стартъп, поставящ компютърни чипове в главите на хората

Някога Тийл и Мъск основаха заедно PayPal, днес пътищата им са разделени

18:16 | 19.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Съоснователят на Palantir и рисков инвеститор Питър Тийл е инвестирал в компания, която поставя компютърни чипове в главите на хората в опит да ги подобри по някакъв начин, предава CNBC.

Ранният инвеститор на Facebook, който съосновава PayPal с Илон Мъск през 1998 г., подкрепя фирма, наречена Blackrock Neurotech в рамките на кръг за финансиране на стойност 10 млн. долара. Не е ясно колко акции е получил в замяна на това.

Финансовият кръг е потвърден пред CNBC от Blackrock Neurotech, но Тийл е отказал да коментира въпроса.

Основаната през 2008 г. компания има централа в Солт Лейк Сити, Юта, а от повече от десетилетие продава хардуер и софтуер на правещата неврологични проучвания общност.

„Това е нишов пазар, но такъв, от който знаем, че можем да генерираме приходи, а от 2015 г. сме рентабилни“, обяви главният изпълнителен директор на Blackrock Neurotech Маркъс Герхарт, допълвайки, че до този момент фирмата не е получавала значителна подкрепа с рисков капитал.

„През 2020 г. достигнахме до етап, в който не можехме да поемем всички договори, които ни се предлагаха, така че осъзнахме, че се нуждаем от външен капитал, за да го направим“, допълва той.

Освен това Blackrock Neurotech, която има 88 служители, работи по собствени устройства с мозъчен компютърен интерфейс. В резултат на това се конкурира с Neuralink, която беше основана през 2016 г. в Сан Франциско от Илон Мъск и Макс Ходак. Последният обяви на 1 май, че напуска компанията.

Проектите, по които работят Neuralink и Blackrock Neurotech целят да позволят на хората да правят неща, които преди това не са могли. Първите продукти на двете компании са насочени към хора с увреждания или такива, които са трудноподвижни.

През април Neuralink показа своето устройство Link, което помогна на маймуна да играе видео игри, използвайки единствено мозъка си. Целта на компанията е да започне тестове на хардуера и при хора по-късно тази година. Освен това Мъск демонстрира същата технология и при прасета.

Междувременно Blackrock Neurotech твърди, че е доста по-напред от Neuralink и вече е поставила своите устройства в 28 пациенти в Съединените щати, Китай и Европа, както и на примати и гризачи.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още