IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pleo - новият европейски финтех еднорог

Компанията вече е оценена на 1,7 млрд. долара

17:50 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pleo.io/en/press</em></p>

Снимка: pleo.io/en/press

Европа има нов финтех еднорог.

Датският стартъп Pleo, който продава корпоративен софтуер за управление на разходите и свързани „умни“ разплащателни карти, повиши оценката си до 1,7 млрд. долара в рамките на кръг за набиране на 150 млн. долара финансиране, пише CNBC.

Инвестицията, водена от Bain Capital Ventures и Thrive Capital, прави Pleo поредната частна технологична компания в Европа, която надминава оценка от 1 млрд. долара, което я превърща в еднорог.

„Цялата дигитализация и автоматизация на финансовите процеси продължават от известно време“, коментира Джеп Риндъм, главен изпълнителен директор и съосновател на Pleo.

Pleo генерира 70% от приходите си от обменни такси, взимани от банковата сметка на търговеца всеки път, в който клиент използва картата си. Друг съществен дял от приходите на компанията идва от платени абонаменти.

Коронавирусната пандемия ускори развитието на Pleo, твърди Риндъм, допълвайки, че тенденцията за работа от вкъщи е компенсирала спада на международните бизнес пътувания. Базата от потребители на компанията се е увеличила повече от два пъти през 2020 г. до 17 хил. души, допълва той.

След инвестицията Кери Голдман от Bain Capital Ventures ще се присъедини към борда на Pleo. Преди това Goldman е заемал позиции в компанията за счетоводен софтуер Xero и в американската банка Capital One.

Pleo е рядък пример за технологична компания с оценка от 1 млрд. долара, създадена в Дания. Основателите на Pleo са били сред ранните служители на Tradeshift – финтех компания за 1,1 млрд. долара, базирана в Копенхаген, но след това преместена в Сан Франциско.

Финтех бум

Редица финтех стартъпи набраха средства наскоро при високи оценки.

Шведската Klarna беше оценена на 45,6 млрд. долара в рамките на кръг, воден от SoftBank. През януари Checkout.com набра стотици милиони долари при 15 млрд. долара оценка. Междувременно сравнително малко известната компания за разплащателен софтуер Mollie достигна 6,5 млрд. долара оценка само преди няколко седмици.

„Мисля, че сме едва в началото“, коментира Риндъм. „Очевидно има някои страхотни играчи като Wise, Revolut, Adyen и Klarna, някои от които се насочват към двуцифрени оценки в милиарди“.

Планове за експанзия

След последната инвестиция, Pleo е набрала 228,8 млн. долара до този момент. Фирмата планира да използва новия капитал, за да засили присъствието си в страни като Великобритания и да засили маркетинга и пиара си. Основните пазари на Pleo в момента са Дания, Швеция, Германия, Испания, Великобритания и Ирландия.

Бизнесът все още не е рентабилен, а Риндъм твърди, че не се цели в печалбата скоро. Много подкрепени с рисков капитал стартъпи се фокусират върху бързия растеж, а не върху печалбата. Риндъм твърди, че Pleo се разраства бързо и сега е на път да генерира 100 млн. долара годишни приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още