IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По над 15 хил. зелени сертификата издава системата у нас на час

Заради зловреден трафик се налага временно ограничаване и поетапно включване към системата на множество легитимни потребители

18:01 | 21.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Националната здравна информационна система (НЗИС) издава в момента по над 15 хил. европейски зелени сертификата за час, сочат данни на "Информационно обслужване" АД.

От компанията, която разработи и поддържа здравната информационна система, съобщават, че в първите часове след оповестяването на противоепидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, на 20 октомври са издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 хиляди. До 15 часа днес са изтеглени още над 64 хил. сертификата.

Наблюдават се и злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система. В рамките на 24 часа към портала е насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик е надхвърлял 400 Gbps.

Това е наложило прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

Източници на зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и интернет свързани устройства по целия свят:

Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата, посочват още от "Информационно обслужване".

Междувременно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че днес до 17 часа в страната са поставени 23 206 дози от ваксините срещу COVID-19. От днес са в сила новите противоепидемични мерки, които изискват предоставяне на зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за коронавирус за посещения в кина, театри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес- и спортни зали и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"жътва е сега ... пейте робини таз тъжна песен..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
да и лекарите ше захлебат нещо, некой лев допълнително ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Медицинския фашизъм скоро ще стане социален. Дерзай *** неграмотен и страхлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още