IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти нулев интерес към патентите на Kodak

Експерти са оценили стойността на патентното портфолио на до 2,6 млрд. долара

11:15 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Почти нулев интерес към патентите на Kodak

Фалиралият фотопионер Kodak напредва твърде бавно с продажбата на важните за оцеляването му патенти. Въпреки всички усилия компанията не успява да намери заинтересован, който с предложение да насърчи планирания търг, пише Wall Street Journal.

При това Kodak се е свързал и с Apple и Samsung, пише вестникът, като се позовава на добре информирани източници. От продажбата на патентите до голяма степен зависи дали Kodak може да излезе от процедурата по несъстоятелност. 

Експерти са оценили стойността на патентното портфолио на до 2,6 млрд. долара, твърдят от Kodak. Въпреки това обаче блясъкът на пакета с патентите бе помрачен, след като преди няколко седмици съдия от Американската комисия за международна търговия (ITC) обяви един от централните патенти за недействителен.

Kodak обвини преди време пред ITC Apple заради iPhone и производителя на BlackBerry RIM , защото използвали патенти за дисплеите. Сега компанията може само да се надява пълен съдебен състав на ITC да отмени постановлението на съдията.

Kodak, която в края на 19-ти век изобрети фотографския филм, доминираше в продължение на десетилетия фотографията, но не бе в състояние да се справи с преминаването към цифрови изображения. Дори и в производството по несъстоятелност Kodak губи пари: през първото тримесечие предвид срива в бизнеса компанията отчита загуба от 366 млн. долара.

За евентуален фалит на Kodak се говореше от месеци, а първите конкретни данни се появиха още през октомври 2011 г. Компанията залагаше преди всичко на продажбата на пакета си от около 1100 патента, за да набави спешно нужните пари. До сделка обаче не се стигна въпреки продължилите месеци наред преговори.

Като последен коз Kodak заведе серия от съдебни жалби за нарушени патенти. Само в рамките на седмица бяха обвинени Apple, Samsung, специалистът по смартфони HTC и конкурентът Fujifilm. Според експерти с тези жалби Kodak се е опитал да демонстрира пред потенциални купувачи силата на своето патентно портфолио.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още