IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поддоставчиците на Apple са имали "много добър" януари

Това е водещ индикатор за бъдещите продажби на технологичния гигант

12:45 | 17.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Акциите на Apple и нейните поддоставчици се насочиха към зелената територия след няколко тежки месеца на фона на притесненията за забавянето на продажбите на iPhone. Според един анализатор обаче януари е бил “много добър” за част от поддоставчиците на Apple, което служи за водещ индикатор за бъдещето на продажбите на технологичния гигант, пише Wall Street Journal.

Браян Уайт, анализатор на Drexel Hamilton, твърди, че групата поддоставчици на Apple, които анализаторската компания следи, наричана още Apple Monitor, е отчела най-силните си януарски резултати от 2008 г. насам. Продажбите на част от поддоставчиците са запазили нивата си от декември, надминавайки средния спад от 11% за януари през последното десетилетие.

Apple Monitor следи продажбите на девет “важни” публични поддоставчици на Apple, базирани в Тайван. Уайт обаче не разкрива кои са те.

Във вторник книжата на Apple поскъпнаха с 2,4% до 96,25 долара за брой, представяйки се по-добре от пазара като цяло. Това се случи, след като компанията обяви, че ще пласира повече облигации, което ще ѝ помогне да плати за обратното изкупуване на акции и за дивиденти.

Междувременно акциите на листнатите в САЩ поддоставчици завършиха на зелена територия. Skyworks Solutions и Synaptics се радваха на ръст от 7,6%. От своя страна Taiwan TAIEX записа скок от 1,8%, докато Darfon Electronics и Career Technology напреднаха с 3,5% и 2,8% съответно.

Поскъпването на акциите на Apple се случва, след като технологичният гигант отчете първия им годишен спад през 2015 г. след финансовата криза. През миналата година те поевтиняха с 4,6%, а след това изтриха близо 19% през трите месеца, приключили на 29 януари.

Междувременно поддоставчиците на компанията не се справяха добре на фона на всички прогнози за спада в продажбите на iPhone през фискалната 2016 г. - първото им свиване в историята. През януари Advanced Micro Devices загуби 23%, Micron Technology потъна с 22%, a Jabil Circuit спадна с 15%. И трите компании са поддоставчици на Apple. S&P 500 завърши месеца, свивайки се с 5,1%.

Подобрението във веригата за доставки през януари идва като предвестник на пускането на нов продукт на Apple през март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още