IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поддоставчик на Apple е с най-зле представящите се акции в Китай

Цените на екраните спадат и това оказва допълнителен натиск

16:57 | 19.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обратът на капиталовия пазар на BOE Technology Group е драматичен дори по китайските стандарти. Беше нужна по-малко от година, за да премине поддоставчикът на Apple от една от най-добре представящите се компании на фондовия пазар до една от най-зле представящите се - с разпродаване, което може би дори не е приключило, пише Bloomberg.

Акциите на най-големия китайски производител на екрани за телевизори и смартфони изтриха близо 32% от стойността си през тази година. Това е най-големият спад сред 50-те най-големи компании, листнати в Шанхай и Шънджън.

Причината са нарастващото предлагане и спадът на цените на големите екрани, които представляват по-голямата част от бизнеса ѝ. Дори и извоюването на добро място в списъка с 200 топ поддоставчици на Apple не може да превъзмогне страховете, че дисбалансът между търсене и предлагане ще се запази, твърдят анализатори.

Всичко това е далеч от 2017 г., когато акциите на компанията увеличиха стойността си повече от два пъти, а нетната печалба се учетвори. Тогава фирмата се класира пета по ръст сред 50-те най-големи публично търгувани акции в континенталната част на Китай. Организацията дори очерта смелите си планове да се насочи към следващото поколение OLED екрани и да доставя компонентите за бъдещите модели iPhone.

“Растежът на BOE приключи. В момента не мога да видя катализатори за растеж”, коментира Джан Хайдун, ръководител проучвания в Jinkuang Investment Management. “Въпреки че се озова в списъка с доставчици на Apple, перспективите ѝ остават свързани с телевизорите и те не изглеждат чудесни”.

Оценката е част от предизвикателството. Въпреки скорошния си спад BOE се търгува на цена над 15 пъти по-висока от тазгодишната си печалба на акция, което е над съотношението спрямо лидера в индустрията Samsung Electronics. Сега китайската компания увеличава капацитета си за продажби, за да ги насърчи, докато разработва OLED екрани, надявайки се да яхне вълната и да се радва на дългосрочен успех.

Тя завърши огромен производствен завод за 65-инчови екрани и започна изграждането на друг тази година - точно когато глобалното търсене намаля, а цените спаднаха. Това не са добри новини за вече потиснатия пазар. Цените на 65-инчовите панели спаднаха с 39% спрямо миналогодишния пик през юни от около 250 долара според оценки, събрани от Bloomberg Intelligence.

Като цяло търсенето достига върхове през третото тримесечие преди важните празници, което може да тласне нагоре цените. Световното първенство по футбол също може да даде тласък, тъй като потребителите може да заменят старите си телевизори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още