IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подвластно ли е обществото на повече манипулации заради коронавируса?

Съхраняването на големи бази данни, свързани с лицевото разпознаване, крие рискове, посочи Мартин Захариев от Фондация "Право и Интернет"

11:54 | 15.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Alex Kraus /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Това, че част от обществото смята, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, показва склонността му да се влияе от манипулации и дезинформации, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Захариев от Фондация "Право и Интернет".

„Множество конспиративни теории излязоха на преден план, но ми се струва логично всеки гражданин до стига до извода, че коронавирусът не може да бъде разпространяван чрез технологии или да бъде контролиран чрез чипове“, посочи той.

По темата за технологиите за лицево разпознаване Захариев коментира, че те имат място и роля в обществото, но обърна внимание и на това, че съхраняването на подобни големи бази данни крие и рискове.

„Тези технологии стават все по-достъпни, но те крият и правни проблеми. Който иска да прави пари от лични данни на европейския пазар трябва да се съобразява с GDPR“, обясни експертът.

Според Мартин Захариев събирането на информация и лични данни на потребителите не е нов въпрос.

„Водят се разследвания и срещу водещи технологични гиганти“, напомни експертът.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още