IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на роботи в Северна Америка достигнаха рекорди през 2021 г.

Все повече индустрии се възползват от възможностите на коботите

22:28 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Повече роботи са се присъединили към работната сила на Съединените щати миналата година, отколкото някога преди, поемайки различни дейности – от такива на конвейерните ленти в заводи за рециклиране на боклук до други, на които поставят малки потребителски стоки в картонени кутии в складовете за електронна търговия, пише Ройтерс.

Изглежда още роботи ще се присъединят към работния процес през 2022 г.

Компании в Северна Америка са отделили повече от 2 млрд. долара за почти 40 хил. робота през 2021 г., за да им помогнат да се справят с рекордното търсене и недостига на работна ръка, предизвикан от пандемията. Роботите започнаха да работят във все повече индустрии, простиращи се далеч отвъд автомобилния сектор.

„При човешкия труд, това, което се произвежда, зависи от това да дали са гладни, дали са уморени и дали са пили кафе“, казва Брайън Ту, главен финансов директор DCL Logistics във Фремонт, Калифорния, който е започнал да инсталира роботи на линиите в складовете си по време на пандемията. Роботите са надеждно бързи и не си вземат почивки.

Фабрики и други промишлени потребители са поръчали 39 708 робота през 2021 г., с 28% повече от 2020 г., сочат данни, събрани от индустриалната група Association for Advancing Automation, известна още като A3. Предишният годишен рекорд за поръчките на роботи беше поставен през 2017 г., когато северноамериканските компании поръчаха 34 904 робота, оценени на 1,9 млрд. долара.

Още през 2016 г. над два пъти повече роботи са продадени на автомобилни производители, отколкото на всички други сектори на индустрията взети заето. Но през 2020 г. други бизнеси успяха да изпреварят автомобилните производители като купувачи на модерни машини, а делът на роботите, които отиват в неавтомобилни компании, нарасна още повече през 2021 г.

Според A3 едни от най-бързите ръстове на поръчките за роботи са в металургията и индустриите за храни и потребителски стоки.

Онлайн търговията е друг бързо развиващ се сектор. В DCL, която има пет центъра за изпълнение на поръчки в САЩ и скоро ще отвори шести, линиите, на които са заработили роботи, могат да оперират с по-малко хора, но да произвеждат с 200% повече, казва Ту.

„Все още имаме служители, работещи около роботите“, допълва той. „Но можем да намалим работната сила наполовина“.

Навлизането на коботите

Данните на А3 покриват предимно поръчки на традиционни индустриални роботи – големи системи, които обичайно заменят цяла секция на конвейерните линии с движещи се ръце. Но нарастващ дял от роботите са от т.нар. вид „коботи“, които са проектирани така, че да работят редом с хората.

„Номер едно двигател на автоматизацията е недостигът на работна ръка в производството“, коментира Джо Кембъл, старши мениджър развитие на приложения в Universal Robots, която е звено на базираната в Масачузетс Teradyne, специализирана в коботите. Пандемията не е единственият фактор, който налага промените. Universal изчислява, че 2000 души днешно от поколението на бейби бумърите (родени между 1946 и 1964 г.) се пенсионират в производството, което ограбва заводите от експертизата на ветераните.

Кембъл твърди, че коботите си проправят път в много индустрии, които дълго са се съпротивлявали на автоматизацията. В строителството например компанията е продала роботи ръце на фирма, която ги използва за поставянето на гипсокартон в големи строителни проекти, което по принцип е трудоемък процес.

Автомобилните заводи също намират нови начини за използване на коботи. Нидерландската компания Stellantis сега ползва коботи на Universal във финалната зона за сглобяване в завода си в Торино, Италия, така че да ѝ помагат да произвежда новите електромобили Fiat 500.

Въпреки че автомобилните фабрики използва роботи от десетилетия, Кембъл твърди, че това коботите да вършат задачи по финално сглобяване е нещо „много ново“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още