IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите на Apple Pay ще нараснат до 86 млн. души през 2017 г.

Броят им ще се увеличи повече от два пъти през тази година, сочи прогноза на Juniper Research

10:05 | 17.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на потребителите на Apple Pay ще се увеличи почти два пъти през 2017 г. до 86 млн. души по целия свят, прогнозира Juniper Research, цитирана от Mobile World Live.

В най-новия си доклад компанията посочва, че очаква Apple да продължи да запази водещата си позиция на пазара на мобилни разплащания, изпреварвайки Samsung Pay и Android Pay.

Въпреки това и трите услуги се очаква да отбележат растеж, като потребителите на Samsung Pay ще се увеличат от 18 млн. души през 2016 г. до 34 млн. през тази година. Тези на Android Pay пък ще нараснат от 12 млн. през 2016 г. до 24 млн. до края на 2017 г.

Juniper Research прогнозира, че общият брой потребители на трите услуги ще представляват повече от половината от световните потребители на мобилни безконтактни плащания в света до 2021 г., като ще увеличат дела си от 41% в края на 2016 г. до 56% до края на прогнозния период.

Според Juniper през 2021 г. услугите ще имат общо 500 млн. потребители.

Силна конкуренция

Тази прогноза идва в момент, в който и трите играча продължават да разширяват предлагането на услугите си на нови пазари, но конкуренцията от други сектори става все по-голяма.

Apple, Samsung и Google увеличиха обхвата на услугите си през първото тримесечие на 2017 г. През този период Индия стана 12-ият пазар на Samsung. Apple добави към списъка си Ирландия, а Италия се очаква да стане нейният 15-и пазар. Android Pay пък се появи в Белгия и това е 10-ият ѝ пазар.

За да наберат потребителите, които Juniper прогнозира, Apple, Google и Samsung ще трябва да преодолеят значителна съпротива от редица компании. Сред конкурентите им се нареждат банки, гиганти в електронната търговия, търговци на дребно и правителства в някои региони.

В допълнение към всичко това са доминиращите китайски доставчици на такива услуги – Alipay и WeChat Pay и огромният брой потребители, с които разполагат.

Според данни на китайското правителство близо 68% от местните потребители на мобилни телефони са направили разплащане през устройството през 2016 г. Това се равнява на 469 млн. души.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още