IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на смартфони в Африка е нараснало двойно за 2 години

Една от причините за това е понижението на цените на мобилните устройства

17:29 | 05.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-ниските цени на смартфоните движат напред дигиталната революция в Африка, позволявайки на потребителите на мобилни телефони да получават достъп до интернет на безпрецедентни нива.

Мобилните оператори и разработчиците също увеличават възможностите на мобилните мрежи, транформирайки услуги в сферата на здравеопазването, селското стопанство, образованието, енергетиката и управлението на водите, пише Quartz.

Броят на смартфон връзките на континента се е увеличил почти двойно през последните две години, достигайки 226 млн. Цените на устройствата са се свили от средно 230 долара през 2012 г. до 160 долара през 2015 г. според доклад на GSMA за мобилната икономика на Африка.


Create line charts

Ръстът в употребата на смартфони насърчава телекомуникационните компании да разработват нови продукти, за да увеличават своята база от потребители. Кенийският оператор Safaricom, който през 2011 г. си партнира с Huawei за създаването на смартфон с Android за 100 долара, предлага нови услуги, като такива, които помагат за справяне със социалните предизвикателства пред местните общности. 

 

Повече от половин милиард души в Африка сега се абонират за мобилни услуги, а броят им се очаква да нарасне до 725 млн. до 2020 г. В рамките на петгодишен период месечното потребление на мобилни данни също ще се увеличи от 0,3 GB до 4,3 GB. Операторите се радваха на над 50% ръст на трафика на данни през 2015 г.


Create pie charts

Този ръст в използването на данни се случва въпреки проблемите с достъпността и разходите, да не говорим за липсата на дигитална грамотност в някои части на континента. Кения, Египет, Нигерия и Южна Африка са някои от най-напредналите в технологично отношение страни, където има по-голямо потребление на данни.

Новите участници във всичко това, които ефективно използват 3G технологията, включват Алжир, Камерун и Демократична република Конго. Същевременно африканският пазар изостава спрямо други развиващи се страни по отношение на използването на смартфони и на мобилен интернет.

Растежът на мобилната индустрия е от голяма полза за инвеститорите и за самите правителства, сочи докладът на GSMA. Използването на мобилни услуги и технологии е донесло 17 млрд. долара от данъци през 2015 г. Като цяло мобилните услуги са генерирали 6,7% от БВП на континента, което е около 150 млрд. долара. Освен това директно или индиректно мобилната индустрия е довела до откриването на 3,8 млн. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Под всяка палма WiFi !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още