IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Tesla защити туитовете на Мъск

Компанията продължава споровете си с американския борсов регулатор във връзка с онлайн поведението на изпълнителния директор на компанията

14:56 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият председател на Tesla защити скорошните туитове на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, с което му предостави подкрепа на високо ниво върху навиците му по отношение на поведението му в социалната мрежа, които доведоха до сблъсък между него и компанията и американските регулатори, пише Bloomberg.

“Twitter е част от работата на много директори днес“, коментира председателят на Tesla Робин Денхолм в интервю в Сидни. „От моя гледна точка, той го използва разумно“.

Денхолм стана председател на компанията на 7 ноември миналата година след бурни няколко седмици, последвали туита на Илон Мъск от август, в който той обяви, че планира да свали компанията от борсата и че тя разполага с достатъчно средства, за да се случи това. Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC) обаче заведе дело за подвеждаща информация. Компанията и регулаторът успяха да постигнат споразумение през септември.

Тогава SEC заяви на Tesla да обуздае комуникацията на Мъск. Изпълнителният директор трябваше да се раздели с позицията си на председател, за да подобри контрола над производителя на електромобили.

Коментарите на Денхолм се появиха след реч в Американската търговска камара в Австралия и са сред първите публични изяви на новия председател, след като зае мястото на Мъск. Освен това бяха направени само дни преди SEC и Мъск да се изправят лице в лице в съд в САЩ във връзка с начина, по който директорът използва Twitter.

Въпреки споразумението от септември Мъск продължава с публикациите си в Twitter в същия дух като преди. Миналият месец регулаторът поиска съдът да се задейства, посочвайки, че Tesla има неодобрен предварително туит от февруари, който включва подвеждаща информация за производството на колите на компанията и е в нарушение на заповедта. Мъск се защити, посочвайки, че има конституционно право на свободно изразяване, както и че е положил усилия, за да се съобрази с рестрикциите.

На 4 април федерален съдия в Манхатън трябва да изслуша аргументите на Мъск и SEC за това дали контролът върху предприемача трябва да е по-сериозен.

В изявлението си Денхолм защити действията на Tesla от септември насам.

„Вярваме, че сме направили всичко необходимо според споразумението, но очевидно ще се ходи в съда и нещата ще продължат“, коментира тя в интервю. Денхолм отказва да коментира повече по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още