IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвидим ли е рискът в дигиталната трансформация?

В България ще се създаде Единен център за борба с киберпрестъпността, посочи Борис Гончаров, изпълнителен директор на AMATAS

10:55 | 11.03.21 г.
Предвидим ли е рискът в дигиталната трансформация?

Той коментира темата в контекста на хакерските атаки срещу компании и институции в САЩ. Експертът отбеляза, че в случая кибератаките дават на хората или организациите, стоящи зад тях, пълен контрол върху цялата инфраструктура. Според Гончаров не може да се каже със сигурност, че зад кибератаките стои Китай.

“Има много геополитика и подмятания в тази посока. Трябват железни доказателства, защото това предизвиква политически скандал”, коментира изпълнителният директор на AMATAS.

По думите му кибератаките зачестяват по време на пандемията. Гончаров поясни, че много организации започнаха да работят от вкъщи, без да са готови за това, което е довело до експоненциален ръст на всички видове атаки.

“Проблемът е не само, че се хакват някакви компютри, проблемът е, че вече прескачаме границата на дигиталната абстракция”, изтъкна Гончаров.

Той предупреди, че кибератаките могат буквално да влияят на здравето и на безопасността на хората, а като пример посочи хакването на системи, които болниците използват за наблюдение на жизнените показатели на пациенти.

“Проблемът е сериозен - не всичко може да бъде предвидено. Изграждането на многослойна защита увеличава вероятността за минимизиране на риска от атака и овладяване на нейните последици”.

По отношение на България експертът заяви, че проблемът на нашата държава е липсата на ресурси и хора.

“Когато искате да имате високо ниво на компетентност, трябва да имате съответните хора... Бюджетът у нас не е особено ориентиран към привличането на такива специалисти”, разкри Гончаров.

Изпълнителният директор на AMATAS добави, че в България ще се създаде Единен център за борба с киберпрестъпността, като е въпрос на време това да се случи. Той напомни, че вече има обявен търг.

Като най-добър пример на ниво държава за справяне с киберпрестъпления Гончаров посочи Естония.

Защо се предприемат „активни заплахи“ срещу киберсигурността? Каква трябва да е защитата срещу рискове от кибератаки? Кои организации трябва да търсят услугите на IT компаниите, за да ги предпазят от киберпрестъпления? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още