Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Преслав Райков: Арестът в Huawei се дължи на страховете на САЩ

Внедряването на напредничави технологии от Huawei и големият ѝ достъп до лични данни на американски граждани е основното опасение на Вашингтон

гледано: 5064   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Новината за ареста в Канада на финансовия директор на китайската компания Huawei, поискан от САЩ, се превърна във водеща тема, диктуваща динамиката на международните пазари. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Райков коментира посочената от САЩ причина за мерките им срещу Huawei, а именно внедряването на напредничави технологии от Huawei и големият ѝ достъп до лични данни на американски граждани, чието неправомерно използване може да застраши националната сигурност на Щатите.

Според финансовия анализатор обаче причината е коренно различна.

„САЩ се страхуват от Китай, тъй като страната става световен лидер, що се касае до технологичното развитие. Американските регулатори и компании изостават съществено от китайските си конкуренти“.

Гостът посочи, че азиатската страна е вече е приела и стратегия за изкуствения интелект, която ще бъде национално заложена.

„Китай се готви изкуственият интелект и новите технологии да бъдат основно движещо звено за икономиката на страната. Това е една от линиите, по която Пекин планира да направи преход от икономика, движена само от държавен кредит, вливан в индустрията, към икономика, движена от услугите с висока добавена стойност“, зяви той.

Райков отбеляза, че американският страх е валиден и в Европа, но реакцията на Стария континент към бързото технологично развитие на Китай не е толкова остра.

Какви са прогнозите на госта за резултатите след срещата на ОПЕК и защо шистовото производство в САЩ няма да успее да достави достатъчно петрол, за да балансира изчезващите количества от пазара?

Вижте повече във видео материала

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
10
 
9
julian12 до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това че го работиш не означава, че си специалист. Незнам как не ти писна всеки да те нарежда в тоя форум. Ама си кух деебил
4
 
24
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Мдаа просто САЩ са поръчали тази компания. За да печелят точки в търговската война с Китай. Че нещо почват да издишат и се страхуват да не глътнат вода.

Просто се оформят 2 лагера.. САЩ и длъжници на САЩ срещу останалия свят. То и преди е било така, ама не беше толкова ясно изявено това разделение. И преди минаваше номера - демокрацията е голяма работа.. другите са недемократични и правата на човека алабала. Оказва се, че всичко е да се обере останалия свят за да може "развитите демократични" страни да си печатат на воля и приватизират на воля.
7
 
4
 
7
khao до: doba
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ГДПР е само европейска регулация за гражданите на ЕС ... майтапчия !
11
 
4
 
6
khao до: pinoccio
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
еми от около 12 години тАва работя, може би за това и незнам къде се събират швестерите, но и днес научих нещо ново ... поне веднъж и Ти беше полезен, браво !
4
 
18
 
5
преди 5 месеца
Мхм, когато минават данните през Cisco или Alcatel рутери и т.н. машини данните са защитени, а през HuaWei не са?..
Много въпроси има тук.

Да не би в хАмерика потоците информация не са криптирани и предпазени от незаконен достъп? GDPR??? Майтапи...

Още от Новини
Ще има ли Huawei своя операционна система