IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на SAP вече дава плодове

Компанията повиши прогнозата за годишната си печалба

12:24 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската софтуерна компания SAP повиши прогнозата за годишната си оперативна печалба, насърчена от силния растеж на бизнеса си с облачни услуги. Всичко това се случва в момент, в който организацията е заета с голямото си преструктуриране, пише Bloomberg.

SAP отчете 26% ръст на резервациите за облачните ѝ услуги за първото тримесечие при постоянни валути. Растежът се ускорява спрямо тримесечието от октомври до декември – метрика, която е внимателно следена от анализаторите.

Инвеститорът активист Elliot Management също така разкри, че притежава 1,2 млрд. долара в обикновени акции и икономически еквиваленти в SAP, допълвайки, че книжата на компанията отдавна са „подценявани“ спрямо ръста на приходите.

Книжата на SAP повишиха стойността си със 7,1% преди старта на търговията. Това е най-голямото повишение в цената им от октомври 2017 г.

Компанията обяви, че планира нови инициативи, за да ускори оперативната си дейност и създаването на стойност, като ще информира инвеститорите и анализаторите за тези планове през ноември.

Главният изпълнителен директор Бил Макдермот залага много на облачния бизнес, като източник на растеж на продажбите в бъдеще. Компанията похарчи над 10 млрд. долара за придобиване на стартъпите а облачни услуги Qualtrics International и Callidus Software, за да може да се конкурира по-добре със Salesforce.com и Oracle.

"Виждаме години на стабилен растеж в облака“, коментира Макдермот в интервю. По думите му мениджърският екип на SAP е „напълно фокусиран“ върху подобряването на маржовете в следващите години.

Сега SAP очаква да достигне брутен марж от 75% (не по стария счетоводен стандарт IFRS) през 2023 г.

За 2019 г. тя очаква печалбата ѝ да нарасне с 12,5%. Предишната прогноза беше за 11,5 на сто.

Изпълнителният директор прави вътрешни промени в организацията в рамките на програма, която струва 886 млн. евро през първото тримесечие.

Общите приходи от продажби на компанията са достигнали 6,1 млрд. евро, благодарение на силния ръст на приходите от облачни услуги.

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още