IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на Siemens не трогна инвеститорите

Перспективите пред енергийния бизнес на компанията не дават добри сигнали на пазара

15:36 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезър. Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямото преструктуриране от години, подето от главния изпълнителен директор на Siemens Джо Кезър, не успя да впечатли инвеститорите, които твърдят, че най-голямата европейска инженерна компания трябва да излезе от борещите се с проблеми бизнеси, за да избегне съдбата на конкурента си General Electric, пише Bloomberg.

Базираната в Мюнхен компания представи подробен план за свиване на броя на оперативните подразделения от пет на три, тъй като се фокусира върху софтуер за заводи и енергийния мениджмънт.

Освен това обеща да засили растежа си в средносрочен план.

Акциите обаче понижиха стойността си с близо 5,2%, най-големият спад от повече от две години, след като влошаващата се перспектива пред енергийното подразделение на компанията засенчи обещанията на Казер да направи компанията по-гъвкава.

Въпреки че промените създават една по-крехка структура, „е необходимо повече, особено в премахването на структурно свиващи се бизнеси“, обясни анализаторът на Barenberg Саймън Тоненсен.

Пет години след като пое поста, главният изпълнителен директор си поставя за цел да остави траен отпечатък върху производителя.

Казер коментира и въпроса дали компанията планира да се откаже страдащия бизнес с турбини. Сривът на поръчките, започнал преди няколко години, се ускори в условията на глобалните промени и насочването към възобновяеми енергийни източници. Компанията съкращава около 6900 работни места, повече от които от това подразделение. Освен това твърди, че се е ангажирала с продажбата му.

Книжата на Siemens понижиха стойността си с 4,7% до 114,18 евро в 12:20 ч. във Франкфурт.

Спадът „вероятно се дължи на продължаващото отслабване на енергийния бизнес“, коментира Тонесен, коментирайки очакванията за нисък до среден едноцифрен марж след промяната през 2019 г., в сравнение със среден едноцифрен марж за тази година.

Вижте повече в интервюто на Джо Кезер, излъчено по Bloomberg и Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още