IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Huawei потъват за четвърто поредно тримесечие

Бизнесът с корпоративни решения на компанията се справя добре, но този със смартфони продължава да страда от санкциите на САЩ

15:04 | 29.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на Huawei Technologies се понижиха за четвърто поредно тримесечие, след като международният бизнес на китайския технологичен гигант със смартфони и телекомуникационно оборудване продължи да страда от факта, че Съединените щати поставиха компанията в черния си търговски списък, пише Bloomberg.

Приходите са се свили с 38% до 135,4 млрд. юана (21,2 млрд. долара) през трите месеца, завършили през септември, на годишна база, сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данните за първото полугодие и първите 9 месеца от годината, предоставени от Huawei. Приходите от януари до септември са достигнали 455,8 млрд. долара, а маржът на печалбата – 10,2%, обяви базираната в Шънджън компания. Нетната печалба за третото тримесечие е 15,1 млрд. юана на база на този марж.

Huawei Huawei

Темпът на понижение на приходите съответства на този от предходното тримесечие, което подсказва, че спадът не се ускорява. Резултатите съвпадат с прогнозата на Huawei, обяви ротационният председател Гуо Пин. Представянето на звената на Huawei, които предлагат корпоративни решения, остава стабилно, докато подразделението за потребителски стоки е „значително засегнато“ според Гуо.

Годините на американски санкции оказаха натиск върху бизнеса на Huawei със смартфони, който някога беше най-големият източник на приходи за компанията преди серия от забрани, наложени по време на управлението на Доналд Тръмп, не ограничиха достъпа на гиганта до ключови чипове, произведени от редица доставчици – от Qualcomm до Skyworks Solutions.

Частната Huawei, която е основана преди повече от 30 години, не разкрива подробна финансова информация.

Компанията проучва възможностите си в различни области, включително в сферата на електромобилите. В софтуерен план Huawei очаква нейната собствена мобилна операционна система HarmonyOS да свърже около 200 млн. устройства до края на тази година, заяви миналата седмица един от старши директорите на компанията.

Миналия месец главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя Рън Джънфей, беше пусната от канадските власти, след като прекара близо три години под домашен арест и се бореше да не бъде екстрадирана в САЩ по обвинения в измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още