IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на IBM изненадаха анализаторите

Компанията остава фокусирана върху новите си стратегически области, залагайки на повече придобивания

10:39 | 18.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн International Business Machines (IBM) обяви приходи за третото тримесечие, които се оказаха по-високи от очакваното. Резултатът се дължи на растежа на облачния бизнес на фирмата и на този за анализa на данни, предава Ройтерс.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Джини Ромети технологичната компания се насочи към по-печеливши области, като облачните услуги, изкуствения интелект, анализите на големи обеми от данни и сигурността, отдалечавайки се от традиционния хардуер.

Приходите от тези нови области, които компанията нарича „стратегически императиви“, са нараснали с 16% до 8 млрд. долара през третото тримесечие. Приходите от облака са скочили с 44%, в сравнение с 30% ръст през второто тримесечие, обяви IBM.

Въпреки това акциите на IBM, която отчита 18-о поредно тримесечие на свиване на приходите, понижиха стойността си с 3,1% до 150,60 долара по време на следборсовата търговия. 

Като цяло приходите са спаднали леко до 19,23 млрд. долара през тримесечието, което приключи на 30 септември, от 19,28 млрд. долара година по-рано. Въпреки това те надминаха средната прогноза на анализаторите за 19 млрд. долара по данни на Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетната печалба е спаднала до 2,85 млрд. долара, или 2,98 долара на акция, от 2,95 млрд. долара, или 3,01 долара на акция.

Като се изключат някои еднократни ефекти, IBM е спечелила по 3,29 долара на акция, надминавайки средната оценка на анализаторите за 3,23 долара на акция.

Компанията извърши серия от придобивания, фокусирани върху нейните нови стратегически области, в това число придоби Weather Company и Truven Health. От началото на тази година компанията е инвестирала 5,45 млрд. долара в подобни начинания. За сравнение през същия период миналата година сумата е била 821 млн. долара.

Брутният оперативен марж е спаднал с 2,1 процентни пункта до 48% през тримесечието, в резултат от по-големите инвестиции на компанията в бизнеса с облачни услуги и насочването ѝ към услуги на абонамент.

IBM запази своята прогноза за годишната си коригирана печалба в размер на поне 13,50 долара на акция. 

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още