IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на ИКТ сектора с нов рекорд през 2018 година

Годишният ръст на постъпленията за индустрията в България е с над 1,3 млрд. лева, работните места са се увеличили с 5 хиляди

12:29 | 25.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2018 година секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България достига исторически рекорд, както в оперативните приходи и в броя на работните места, така и в заплащането. Това показват предварителните данни на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co след годишен анализ*, базиран на изследване на резултатите от над 15 хиляди ИКТ компании в 432 населени места в България.

Ръстът в приходите в ИКТ индустрията в България спрямо предходната година е с 1,32 милиарда лева.

Работните места в бизнеса с информационн и комуникационни технологии се увеличават за година с над 5 хиляди, а компаниите от индустрията, преминали границата от 250 служители в България, са нараснали до 50.

И производителността, и заплащането отбелязват нови по-високи стойности. През 2018 година един служител в индустрията е получавал средно на година с около 8 хиляди лева брутно възнаграждение повече от 2015 година, при ръст на производителността за същия период с около 20 хиляди лева. 

Ръст има във всички сектори на индустрията – от дистрибуторския бизнес, системните интегратори, дилъри и риселъри до центровете за глобални услуги, хостинг, интернет и софтуер провайдъри.

В анализа прави впечатление, че наред с бума на нови работни места в Пловдивска и Варненска области (които почти се изравняват) ръст на работните места в ИКТ бизнеса има дори и в по-слабо развитите региони в страната като Видинска и Врачанска области, както и в области, в които индустрията е все още малко застъпена като Кърджалийска и Смолянска.

Всички тези добри резултати за сектора на информационните и комуникационните технологии в страната идват на фона на проблемни ситуации в ключови национални информационни системи и смяна на концепции за бизнеса със загуба на ресурс, което показва все още слабата връзка между ИКТ бизнеса и обществените структури, отговарящи за дигитализацията на институциите.

* Всички данни са базирани на ежегодното изследване на ИТК индустрията в България „ICT industry in Bulgaria 2019 - annual observer by CBN Pannoff, Stoytcheff“, което ще бъде окончателно завършено до края на месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още