Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Приходите на Oracle от облака разочароваха анализаторите

Конкуренцията на пазара на изчислителни облаци става все по-ожесточена

Приходите на Oracle от облака разочароваха анализаторите

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Подразделението за изчислителни облаци на разработчика на бизнес софтуер Oracle отчете тримесечни приходи, които не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите, след засилена конкуренция от Amazon.com и Microsoft в областта на облачните услуги за работа от дистанция, предава Ройтерс.

Oracle заяви, че очаква приходите ѝ за четвъртото фискално тримесечие да се увеличат с между 1 и 3 процента при постоянни валути, като сумата ще достигне около 10,65 млрд. долара, сочат изчисления на Ройтерс. Анализаторите очакват, че приходите за текущото тримесечие ще са 10,84 млрд. долара, сочи информация на Refinitiv.

Цената на акциите на Oracle спадна с 6,5% до 67,44 долара за брой по време на следборсовата търговия в сряда.

С насочването към работа от вкъщи много компании бяха принудени да прехвърлят операциите си в облака, което доведе до по-голямо търсене на предложенията на Oracle, Azure на Microsoft и Amazon Web Services.

Приходите на звеното за облачни услуги и поддръжка на лицензи на Oracle, което е най-голямото ѝ по приходи, нараснаха с 5 на сто до 7,25 млрд. долара през последното тримесечие, в сравнение с прогнозата на анализаторите за 7,27 млрд. долара.

Още по темата

„Започваме работа в нови региони максимално бързо, за да поддържаме нашия бързорастящ бизнес с инфраструктура за милиарди долари“, коментира председателят на Oracle Лари Елисън.

За да се конкурира с облачните услуги, предоставяни от Amazon и Microsoft, Oracle залага на повече центрове за данни.

„Някои казват, че Oracle се превръща в гигант в облачните услуги, но растежът им все още е твърде малък. Въпреки значимия напредък приходите на Oracle за третото тримесечие нараснаха само с 3%. А това е със значителен напредък, породен от облака“, коментира анализаторът на Third Bridge Скот Кеслър.

Приходите на Oracle са се увеличили с 3 на сто до 10,09 млрд. долара през третото тримесечие, завършило на 28 февруари, надминавайки леко средната прогноза на анализаторите за 10,07 млрд. долара.

На коригирана база Oracle е спечелила по 1,16 долара на акция, отново над средната прогноза за 1,11 долара.

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ освободиха финансовия директор на Huawei