IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от автомобилния софтуер ще нараснат до 1,2 трлн. годишно до 2030 г.

Софтуерните и автомобилните компании ще трябва да си сътрудничат повече, твърди ръководителят на Continental

10:15 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Необходимостта от развити функции за сигурност в автономните коли ще доведе до това, че приходите от софтуер за превозни средства ще нараснат поне четири пъти до 1,2 трлн. долара годишно до 2030 г. Това заяви ръководителят на доставчика на автомобилни части Continental, цитиран от Ройтерс.

Уверяването, че една самоуправляваща се кола може да избягва инциденти ще изисква тя да обработва сигнали от радар, камера и лазерни сензори, което ще доведе до огромно увеличение на търсенето на интелигентен софтуер, категоричен е Елмар Дегенхарт, главен изпълнителен директор на Continental.

"Компетенциите на софтуера са мисия, която е ключова за успеха на автомобилните компании, но индустрията не разполага с достатъчно мащаб в тази сфера“, коментира той по време на събитие в Щутгарт, Германия.

В момента софтуерът за превозни средства генерира приходи от 280 млрд. долара годишно.

Потенциалът за растежа на приходите и липсата на развити умения при традиционните автомобилни производители позиционира добре технологичните компании, които са извън автомобилната индустрия.

"Автомобилните компании са добри във валидацията и нямат умения за разработване на софтуер, а софтуерните компании имат обратния проблем“, коментира Дегенхарт. „ИТ индустрията винаги е ценяла скоростта на разработване повече от създаването на перфектния продукт, докато автомобилната индустрия се стреми към усъвършенстването на продукта, вместо да бърза“.

Подходите могат да станат по-съгласувани, ако двете индустрии си сътрудничат повече, допълва експертът.

"Софтуерът и автомобилната индустрия ще трябва да работят повече заедно за разработката на автономни коли и това ще доведе до промяна и в двете страни“, посочва още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още