IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от дигитална реклама в САЩ са записали 35% скок миналата година

Отчетеният ръст е бил най-големият от 2006 г. насам

19:58 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Приходите от дигитална реклама в Съединените щати са скочили с 35% до 189 млрд. долара миналата година, след като рекламодателите се насочиха по-активно към потребителите, прекарващи повече време в онлайн медии и пазаруване. Това сочи нов доклад на Interactive Advertising Bureau и PricewaterhouseCoopers, цитиран от Wall Street Journal.

Резултатът е значително по-висок спрямо записания през 2020 г. ръст в размер на 12%. Годишният растеж за 2021 г. е най-високият, записван от пазара на дигитална реклама от 2006 г. насам, когато показателят нарасна със същия темп.

Потокът от нови бизнеси в цялата икономика допринесе за растежа в дигиталната реклама, твърди главният изпълнителен директор на IAB Дейвид Коен. Рекордните 5,4 млн. нови заявления за бизнес са подадени миналата година, спрямо 4,4 млн. през предходната, сочат данни на американските власти.

„Те използват дигиталната среда за намиране на нови потребители, за предлагане на продукти и услуги“, коментира Коен.

Рекламата в дигитално аудио съдържание – подкасти и стрийминг на музика и радио – е нараснала по-бързо от всяка друга категория, с 58% до 4,9 млрд. долара.

Въпреки че рекламодателите се интересуват от подкасти и други аудио формати, измерването на резултатите при тях може да е по-трудно спрямо други видове дигитален маркетинг.

През 2021 г. 10 дигитални издатели и платформи са се сдобили с лъвския пай или 78,6% от общите приходи от дигитална реклама, спрямо 78,1% за 2020 г., твърдят от IAB, които не разкриват кои са тези компании. Но миналата година фирмата за проучвания Insider Intelligence прогнозира, че медийните гиганти Google, Facebook и Amazon ще приберат 64% от бюджетите за дигитална реклама в САЩ през 2021 г.

Онлайн търговията, която сега е особено важна за икономиката, ще продължи да привлича рекламни инвестиции в дигиталните канали, разкрива докладът. Все по-голяма част от тези инвестиции ще отидат в т.нар. ритейл медийни мрежи. Насочените към крайните потребители компании, сред които DoorDash, Walmart и CVS Health, предлагат на рекламодателите повече начини да достигат до потребителите, използвайки търговски данни. Те често позволяват на марките да купуват реклами в собствените сайтове или приложения на търговците на дребно.

„Рекламодателите искат да са там, където се случват тези трансакции“, коментира Крис Брюдерл, вицепрезидент на IAB, отговарящ за проучванията и анализите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още