Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Приходите от продажби на полупроводници растат с 18% през първото тримесечие

В глобален план приходите надхвърлят 123 млрд. долара, което е с 3,6% повече спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г.

Приходите от продажби на полупроводници растат с 18% през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

Приходите от продажби на полупроводници в глобален мащаб нарастват със 17,8% на годишна база през първото тримесечие до 123,1 млрд. долара, съобщават от Асоциацията на индустрията на полупроводниците (SIA). Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. приходите се увеличават с 3,6 на сто.

През март приходите от продажби достигат 41 млрд. долара, което представлява ръст от 3,7% спрямо предходния месец.

SIA представлява 98% от индустрията за полупроводниците в САЩ по отношение на приходите и близо две трети от всички компании с фокус върху тази индустрията, които са базирани извън страната.

На годишна база приходите от продажби на полупроводници нарастват през март в Китай с 25,6% до 14,47 млрд. долара, като страната отчита най-големия ръст. В Япония ръстът достига 13% до 3,26 млрд. долара, а в Северна и Южна Америка – общо 9,2% до 8,05 млрд. долара. Продажбите в Европа нарастват с 8,7 на сто до 3,68 млрд. долара.

На месечна база през март Европа регистрира ръст от 5,8%, докато в Китай то е малко по-скромен – 5,3 на сто. В Япония приходите от продажби нарастват с 3,1%.

За първото тримесечие продажбите в Северна и Южна Америка се свиват с 8,2% спрямо предходното тримесечие до 8,05 млрд. долара от 8,77 млрд. долара, докато тези в Япония се понижават с 1,6 на сто до 3,26 млрд. долара от 3,31 млрд. долара.

„Глобалните продажби на полупроводници остават силни през първото тримесечие на 2021 г., надхвърляйки продажбите от предходното тримесечие и значително изпреварвайки общите от първото тримесечие на миналата година“, изтъква Джон Нойфър, президент и главен изпълнителен директор на SIA. „Годишните и месечните продажби през март се увеличиха на всички основни регионални пазари, а търсенето нарасна в редица продуктови категории“, добавя той.

В същото време South China Morning Post съобщи, че вносът на полупроводници в Китай се понижава през април със 7 на сто до 54,7 млрд. броя на стойност 33,1 млрд. долара спрямо отчетените през март внесени 58,9 млрд. броя на стойност 35,9 млрд долара. Въпреки това данните за април показват 23% ръст спрямо същия месец на 2020 г., когато бяха внесени 44,4 млрд. броя на стойност 27 млрд. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какви са амбициите на България в света на технологиите с изкуствен интелект?