IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Tesla се простират и над соларния ѝ бизнес

Компанията ще затвори част от соларните си звена, сочат вътрешни документи

10:53 | 22.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на производителя на електромобили Tesla да съкрати 9% от работната си сила драстично ще намали работещите в соларния ѝ бизнес, който тя придоби преди две години при спорна сделка за 2,6 млрд. долара. Това посочват три документа и няколко сегашни и бивши служители на фирмата, предаде Ройтерс.

Последните съкращения в подразделението, което някога беше SolarCity - компания за продажби и инсталация на панели, основана от двама братовчеди на Мъск, включват затварянето на десетки инсталационни звена според вътрешни документи. Tesla слага край на търговското си партньорство с Home Depot, което според сегашни и бивши служители генерира около половината от продажбите й.

Около 60 соларни инсталационни звена остават отворени според единия от списъците, разгледан от Ройтерс. 

Вътрешен имейл посочва 14 звена, които ще бъдат затворени, но друг списък включва само 13 от тези локации.

Tesla е отказала да коментира кои места планира да затвори, колко служители ще загубят работата си или какъв процент от соларната работна сила представляват те.

„Продължаваме да очакваме соларният бизнес и този с батерии на Tesla да бъдат в същия размер като автомобилният в дълосрочен план“, обясни компанията пред Ройтерс.

Затварянията, които не бяха споменати по-рано, пораждат нови въпроси за състоянието на соларния бизнес на Tesla и за мотивите на Мъск за сливането, което той някога определяше като ключово. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Не може да бъде. Тоя гениий затъва все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още