IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на акциите на Sharp спаси печалбата на главния поддоставчик на Apple

Без тази продажба последното тримесечие на 2017 г. е щяло да бъде най-лошото за компанията от поне 2010 г.

13:10 | 31.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният поддоставчик на Apple Hon Hai Precision Industry (известна още като Foxconn) е усетила натиска от по-късното представяне на iPhone X миналата година, показаха последните резултати на най-големия поръчков производител на електроника в света. Според анализаторите, ако не е била еднократната печалба от 2,2 млрд. долара от продажбата на акциите на Sharp, последното тримесечие на 2017 г. е щяло да бъде най-лошото за компанията от поне 2010 г., предава Bloomberg.

Hon Hai отчете нетна печалба от 71,7 млрд. тайв. долара (2,5 млрд. долара) през трите месеца до края на декември, базирайки се на изчисления въз основа на предишен финансов отчет. Това е над средната оценка на анализатори за 58 млрд. тайв. долара. Приходите за четвъртото тримесечие са достигнали рекорден връх от 1,73 трлн. тайв. долара (59,5 млрд. долара), а печалбата на акция възлиза на 4,14 тайв. долара.

Анализаторите посочват продажбата през декември на акциите на Sharp за 352,5 млрд. йени (3,1 млрд. долара) на ES Platform – партньорство на служители на компанията, като основната причина за по-добрите от очакванията резултати на Foxconn.

Основният стимул на печалбата идва от неоперативната дейност. Hon Hai продаде специални акции на Sharp през същия период, събирайки до 66 млрд. тайв. долара“, коментира Артур Лиао, анализатор във Fubon Securities, в коментар от събота. „Без това печалбата на акция за тримесечието щеше да бъде само около 1,44 тайв. долара“.

Въз основа на изчисленията на анализаторите нетната печалба на Hon Hai бе би била под 25 млрд. тайв. долара без продажбата на акциите на Sharp. Това щеше да бъде най-ниската печалба на компанията за четвъртото тримесечие от седем години. Оперативната печалба възлиза на 32,4 млрд. тайв. долара, сочат изчисления на Bloomberg. Както брутният марж, така и маржът на оперативна печалба остават под оценките.

Годишната нетна печалба е достигнала 138,7 млрд. тайв. долара (4,7 млрд. долара), спадайки за пръв път от 2008 г., след като компанията понесе удар през втората половина на 2017 г. заради забавените доставки на iPhone X. Въпреки новините за недостатъчно търсене на устройството главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви миналия месец, че iPhone X е най-добре продаваният смартфон през коледните празници, позовавайки се на данни на консултантската компания Canalys.

Hon Hai, която е част от Foxconn Technology Group на милиардера Тери Гоу, е единственият производител на най-скъпото устройство на Apple.

Повече от половината от приходите на Hon Hai идват от Apple, но Гоу търси начини да разшири компанията отвъд просто сглобяване на устройствата – особено на фона на забавянето на пазара на смартфони. В момента той планира да направи Foxconn Industrial Internet – дъщерно дружество, фокусирано върху облачни услуги и умно производство – публична компания в Китай. Според оценка от 13 март Liao смята, че пазарната стойност на FII може да достигне 269 млрд. юана (43 млрд. долара) спрямо оценката на Hon Hai за 56 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още