IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на персонални компютри продължават да се свиват

Въпреки това спадът през второто тримесечие е по-малък от този през предходните периоди

17:15 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продажбите на персонални компютри се свиха и през второто тримесечие на годината, твърдят двете нак-големи компании за пазарни проучвания. И все пак спадът е по-малък от този през предходните периоди, пише Wall Street Journal.

Според International Data Corp. (IDC) продажбите са намалели с 4,5% за периода, който приключи през юни. Това е по-добър резултат от спада от 7,4%, който фирмата прогнозира. От своя страна Gartner твърди, че продажбите са били с 5,2% по-ниски спрямо същото тримесечие година по-рано.

Индустрията за персонални компютри се бори със спада на търсенето през последните години във връзка с насочването на потребителите към смартфоните. Второто тримесечие на 2016 г. е седмото поредно, в което продажбите се свиват. IDC обяви, че продажбите през първото тримесечие на годината са спаднали с 11,5%, а според Gartner – с 9,6%.

Но през второто тримесечие имаше повече положителни сигнали. И двете фирми например твърдят, че продажбите на американския пазар са нараснали.

Gartner, която не включва лаптопите Chromebook, които работят със софтуер от Google, посочва, че продажбите в САЩ са скочили с 1,4%, IDC, която отчита продажбите на Chromebook, твърди, че търсенето е нараснало 4,9% на американския пазар.

Двете компании обаче показват различни резултати за представянето на най-добре представящите се компании.

Според Gartner продажбите на Dell са скочили с 3,1%, докато тези на HP бележат спад от 1,8%. Микако Китагава, анализатор на Gartner, твърди, че статусът на Dell като частна компания ѝ е позволил да бъде по-агресивна в конкуренцията на пазара на персонални компютри. От своя страна HP трябва да задоволява анализаторите на Wall Street, които не са доволни от продажбите на компютри с нисък марж на печалба, които фирмата продава в най-големи обеми.

„Dell може да прави каквото си иска“, коментира експертът. „Персоналните компютри наистина ѝ носят пари“.

IDC обаче оценява, че глобалните продажби на HP са нараснали с 5,1%, а тези на Dell – с 4,2%.

И двете компании обаче са категорични, че продажбите на Lenovo Group са се свили значително – с повече от 2 на сто.

Междувременно Apple не се справя достатъчно добре заради липсата на нови модели Mac, твърди Китагава. Gartner твърди, че продажбите на Apple на персонални компютри са се свили с 4,9%, докато според IDC спадът е с цели 8,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още