Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Проектът JEDI на Microsoft и Пентагона е поставен под въпрос

Съдебните спорове с Amazon продължават, а експерти смятат модела на работа по проекта за неефективен

Проектът JEDI на Microsoft и Пентагона е поставен под въпрос

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Представители на Пентагона обмислят да сложат край на прочутия проект за изчислителни облаци JEDI, който затъна в съдебните спорове с Amazon.com и е изправен пред продължаващи критики от властите, пише Wall Street Journal.

Договорът за съвместна отбранителна инфраструктура беше даден на Microsoft през 2019 г. вместо на Amazon, а оттогава компанията на Джеф Безос оспорва решението в съда.

Още по темата

През април тази година федерален съдия отказа предложението на Пентагона за отхвърляне на голяма част от исканията на Amazon. Няколко дни по-късно заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс заяви, че отделът ще прегледа проекта.

„Ще трябва да преценим къде се намираме по отношение на продължаващите съдебни спорове около JEDI и да решим кой е най-добрият път за министерството“, коментира Хикс на конференция по сигурността на 30 април, организирана от неправителствената организация Aspen Institute.

Коментарът беше направен след като от Пентагона изпратиха доклад до Конгреса,в който се казва, че поредна съдебна победа на Amazon може значително да повлияе на графика на изпълнение на програмата.

„Перспективата пред такъв продължителен съдебен процес може да постави под въпрос бъдещето на JEDI Cloud”, посочва докладът от 28 януари.

Хикс и други представители на Пентагона твърдят, че има належаща необходимост от внедряване на облачна програма, която да обслужва повечето от клоновете и отделите на ведомството.

Договорът за JEDI, оценен на до 10 млрд. долара за 10 години, цели да позволи на Пентагона да консолидира своите системи с данни, да даде на работещите в отбраната по-добър достъп до информация в реално време и да позиционира Министерството на отбраната така, че да може по-успешно да разработва решения с изкуствен интелект, които са смятани за ключови в бъдеще.

Някои представители на властта и експерти в областта на договорите с правителството твърдят, че JEDI трябва да бъде премахнат, тъй като подходът за избор на един доставчик, който да се занимава с всичко, е непоходящ и остарял за огромни структури като Министерството на отбраната.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
TBI Bank представя иновативна екосистема за пазаруване, разработвана от TiBuy