IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Нели Огнянова: Ресорът "Цифровизация" е обширен, приоритетен и труден

Еврокомисарят Мария Габриел заема на скорост позицията, когато на масата са отворени няколко големи ревизии в редица нормативни актове, каза проф. Огнянова

12:15 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Проф. Нели Огнянова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Нели Огнянова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ресорът „Цифровизация“, който новият български еврокомисар Мария Габриел ще поеме, е много обширен, приоритетен и труден. Това заяви проф. Нели Огнянова, юрист, експерт по медийно право и един от основателите и първи ръководител на катедра "Европеистика" на Софийския университет.

„В някои медии се промъкна идеята, че новият ресор е несъществен и неважен, може би заради сравнението с ресора, който заемаше Кристалина Георгиева. Истината е че ресорът е много обширен, приоритетен и труден“, посочи проф. Огнянова в рамките на дискусия, организирана от Move.bg. 

„Ресорът е много обширен и за това можем да съдим по ред обективни показатели. Мария Габриел влиза в средата на мандата и паралелно с нейната процедура излезе междинният доклад за изпълнение на стратегията за единен цифров пазар. Само за този мандат – 2014 - 2019 г. – има над 50 нормативни акта. Те са структурирани в пакети и можем да кажем, че в момента текат няколко големи ревизии и Мария Габриел заема на скорост позицията, когато на масата са отворени тези няколко големи ревизии“, обясни тя.

„Ако прочетем приоритетите на Европейския съюз, ще видим, че цифровизацията е приоритет, при това един от три. За този период те включват още енергийния съюз и инвестиции, растеж, заетост. Така че комисарят с българско гражданство ще има шанса да отговаря за един от трите основни приоритета на ЕС“, допълни още проф. Огнянова.

По думите й материята е сложна и включва три стълба. Първият е достъп до стоки и услуги, другият е създаване на среда, а третият, накратко, е общество. Във всеки от тези стълбове са предвидени различни мерки. Там, където се говори за достъп, се намират медиите, защото медиите и комуникациите като цяло допринасят за достъпа на хората. Става въпрос за информационното общество, цифровото общество.

„При средата става въпрос за разпоредби, които да осигурят единен вътрешен пазар, пазар без граници. Това, което се случва съвсем напоследък, е нормативна уредба на преносимостта, така че ако аз съм абонат на някакви цифрови стоки и услуги в България и пътувам в условията на мобилност, да мога в друга държава на ЕС да ползвам безпрепятствено това, за което имам абонамент. Тук става въпрос за геоблокирането, с което се бори Европейският съюз, както и въпросите на радиочестотния спектър. Към въпросите за средата е още киберсигурността“, каза проф. Огнянова.

По думите й много важен за Европейския съюз е достъпът за всекиго, що се отнася до стълба за обществото. „Вярно е, че държавите се делят на по-бедни и по-богати, вярно е, че животът на хората с увреждания и техният достъп до цифрови услуги е по-труден в по-бедните общества, но вярвам, че и в България това ще заеме своето важно място“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още