IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори настояват за 12-годишен затвор за наследника на Samsung Electronics

Ако Лий Дзие Юн не получи присъда до края на месеца, той ще бъде освободен

12:11 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прокурори поискаха 12-годишна присъда за лишаване от свобода на милиардера Лий Дзие Юн, който е заместник-председател на Samsung Electronics. Той е обвинен в подкупване на президентски довереник с цел да засили контрола си върху най-големия производител на смартфони и чипове за памет в света, пише Bloomberg.

Лий е в ареста от февруари насам и е най-високопоставената бизнес фигура, въвлечена в скандала, който доведе до отстраняването на президента на страната Пак Кън-хе. 49-годишният Лий отрича всички обвинения, като твърди, че дори не е познавал довереника на Пак.

"Имаме възможност да затвърдим върховенството на закона“, коментира специалният прокурор Пак Юн-со.

Лий контролира най-големия южнокорейски конгломерат от 2014 г. насам, когато неговият баща получи сърдечен удар. През 2015 г. групата се насочи към сливането на две от звената, което даде на наследника акции в Samsung C&T, основен акционер в Samsung Electronics. Сделката, на която инвеститорът Пол Елиът Сингър се противопостави, получи одобрение, след като беше подкрепена от управляваната от правителството Национална пенсионна служба.

В изявление миналата седмица Лий коментира, че директорите на Samsung са настояли за сливането, а той никога не се е опитвал да отстрани своя болен баща от поста председател на Samsung Electronics. Прокурорите твърдят, че Лий е познавал довереника на Пак и е използвал това, за да си гарантира контрола над Samsung, без да е необходимо да плаща данъци върху наследство от милиарди долари.

Пак, която е задържана по обвинения в корупция и злоупотреба с власт, отрече да е искала подкупи за своята приятелка. Както Пак, така и довереничката ѝ Чой отказват да свидетелстват в процеса срещу Лий.

Лий ще бъде освободен в края на август, ако не получи присъда. В корейската съдебна система прокурорите изискват каква да бъде присъдата, преди тя да бъде отсъдена. Трима съдии ще решат съдбата на Лий, като по случая няма въвлечени съдебни заседатели.

В отсъствието на Лий Samsung пусна на пазара своя нов смартфон Galaxy S8. Освен това компанията отчете рекордна печалба благодарение на продажбите на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още