IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prosus продаде акции от Tencent за 14,7 млрд. долара

Това е втората по големина блокова продажба в света

12:21 | 08.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цената на листнатите в Хонконг акции на Tencent Holdings се понижи, след като инвестиционната група Prosus оцени участието си в китайския интернет гигант в горната част от пазарния диапазон и генерира 114,2 млрд. хонконгски долара (14,7 млрд. долара) от втората по големина блокова продажба в света, пише Bloomberg.

Стойността на книжата на Tencent се сви с 2,5% преди началото на търговията, а към 10:20 ч. местно време в Хонконг акциите се търгуваха с 1,3% надолу. Листнатата в Амстердам Prosus оцени сделката на 595 хонконгски долара за акция, което представлява 5,5% отстъпка от цената, на която книжата на Tencent завършиха борсовия ден последно – 629,50 хонконгски долара, сочат условията на сделката, анализирани от Bloomberg News.

Това е втората по големина пакетна сделка според събраните от Bloomberg данни. Тя се нарежда след продажбата за 20,7 млрд. долара, която осъществи Министерството на финансите на Съединените щати, когато се раздели с акции в American International Group през 2012 .

Групата за онлайн търговия Prosus се раздели с 2% от акциите в Tencent. Така тя вече има под 29% от компанията, но остава най-големият ѝ акционер.

„Продажбата може да предостави много добра възможност за дългосрочните инвеститори, които да си купят акции в Tencent”, твърди Луис Це, базиран в Хонконг управляващ директор на VC Asset Management. „Антимонополният закон в Китай и дали ще бъде твърде строг са ключът към бъдещото представяне на компанията. Но възможността акциите да бъдат оценени в горната част на диапазона отразява доверието на пазара“.

Tencent Tencent

Графика: Bloomberg L.P.

Сделката ще увеличи повече от четири пъти паричните резерви на Prosus, които достигнаха 4,6 млрд. долара в края на септември. Това ще подкрепи финансите на Prosus в момент, в който онлайн търговията процъфтява, тъй като пандемията води до скок на онлайн търсенето на всичко – от пазаруване и доставки на храна до образование. Prosus вече разполага с активи във всички тези сектори, плюс в платежните услуги, а отдавна е на лов за по-нататъшни придобивания.

„Групата има някои наистина интересни инвестиции в индийската онлайн търговия, така че вероятно натам ще отиде капиталът“, коментира Ник Кунзи, старши портфолио мениджър в Sanlam Private Wealth.

Набраният капитал може най-сетне да даде възможност на Prosus за мегасделка, каквато пропусна на два пъти през последните 18 месеца. Компанията загуби битката за придобиването на британската Just Eat, която беше купена от Takeaway.com в началото на миналата година. През юли пък беше надвита в придобиването за 9 млрд. долара за част от бизнеса на eBay, след като търгът беше спечелен от норвежкия конкурент Adevinta.

Tencent Tencent

Графика: Bloomberg L.P.

В сряда акциите на Prosus завършиха борсовата сесия с 4,6% понижение на цената. Фирмата твърди, че не планира допълнителна продажба на акции от Tencent поне в следващите три години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още